Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

SM-stadion formas på Hällåsen

Här på Hällåsen ska Charlotte Kalla, Marcus Hellner och den övriga svenska skideliten starta och spurta in mot mål under SM-veckan i Söderhamn 2017.
- De närmaste två månaderna gräver och schaktar vi i ett omfattande markberedningsarbete för att kunna bjuda på bästa möjliga sportsliga förhållanden, säger banchefen Ulf Olsson.

Det är varmt, soligt och semester för många. Men om 215 dagar är det förhoppningsvis rejält med snö och hundratals funktionärer i full sysselsättning på och runt Hällåsens bandyplan.
Redan nu pågår arbete.  SM-tävlingarna avgörs mellan 30 januari och 5 februari. Då krävs det skidbanor av klass. Utslagsgivande slingor för traditionell åkning och sprint.
För att direkt höja pulsen hos de aktiva och samtidigt  skapa en attraktiv stadion för publiken gör värdstaden Söderhamn en rejäl insats.
In- och utfarten från bandyplanens södra del markbereds i både östlig riktning (upp mot bron på Flygvägen) och i västlig riktning mot Söderhamns OK:s klubbstuga.
- Totalt markbereder vi cirka 1,2 kilometer i SM-terrängen. I utfarten från bandyplanen bygger vi upp en fin stigning direkt. Den blir 30 meter bred och närmare 250 lång. När åkarna kommer till varvning eller mål svischar de ner för samma backe och tar sedan en sväng till in i ett nytt parti som vi markbereder intill stadion. Det blir publikvänligt, berättar Ulf Olsson.

Utmed spårslingorna förlängs några backar genom att fylla på massor. Det grävs också på djupet för att vinna ytterligare någon höjdmeter och därmed mer utslagsgivande banor.

- Det känns bra att arbetet är igång och att vi redan i september kan finslipa på banorna. Åkarna kommer att få ta i ordentligt, det kan jag lova, säger Ulf Olsson som också, med hjälp av Söderhamns kommun, lagrat 11 000 kubikmeter snö under bark på Flaket.
SM-slingorna är flera och ett par av dem går över bron vid Flygvägen och in i ett spårsystem på Hällmyra-området. Det mest spektakulära avsnittet blir Alir öga där Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson, Stina Nilsson och de övriga VM-hoppen ska åka både upp och ner i det branta konstverket. 

Banchefen Ulf Olsson och SM-veckans projektledare Sören Calleberg övervakar glatt markberedningsarbetena som kommit igång på Hällåsen där längdtävlingarna avgörs 30 jan-5 feb nästa år.

Banchefen Ulf Olsson och SM-projektledaren Sören Calleberg övervakar markberedningsarbetet som pågår på Hällåsen i Söderhamn. In- och utfarten för Charlotte Kalla och kompani skapas just nu på stadionområdet.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-06-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter