Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

SM-veckan laddar för att servera god mat. En första träff med livsmedelsproducenter, kockar, krögare och matintresserade hölls på teatern i tisdags. På bilden ser vi fv: Stefan Lundgren, ansvarig matkoordinator för SM, Anders Uddén, Kultur- och fritidschef och Linda Elverstig, MatVärden.

SM-veckan ska bli kulinarisk upplevelse

SM-veckan 2017 är mer än idrott. Värdstaden Söderhamn vill bjuda aktiva, ledare, publik, funktionärer och alla andra på en kulinarisk upplevelse med lokalproducerat livsmedel på arenorna.

I tisdags samlades ett 40-tal livsmedelsproducenter, kockar, krögare och människor med stort intresse för mat för informationsmöte på teatern i Söderhamn.

Den regionala nätverksorganisationen MatVärden med Linda Elverstig i spetsen och SM-veckans lokala ledning hade kallat till mötet.

- Mat och dryck ger intryck, det är en god del av ett arrangemang, säger Linda Elverstig och fick sina ord bekräftade av de erfarenheter som Falun och Visit södra Dalarna fick när skid-VM arrangerades 2015.

- Vi marknadsförde regionen genom lokal mat, VM-menyer, matkoncept och produkter. Vi presenterade en lokal mångfald av råvaror, mat och matkultur, berättade föreläsaren Carl-Johan Ingeström på Visit södra Dalarna.

Resultatet av mattemat i skid-VM blev den så kallade ”Faluneffekten”, en effekt som gav besökare och konsumenter av de speciella menyerna en god totalupplevelse av eventet.

Taste of Dalarna är ett projekt i vilket eventföretag och livsmedelsproducenter tillsammans bygger varumärken med hjälp av mat. En viktig ingrediens i hur man ska uppfatta och känna för landskapet, säger krögaren Robert Tamm från Leksand.

Åhörarna i Söderhamn lät sig inspireras och viljan finns att krydda SM-veckan. Det inledande mötet fångade upp intresset och förde upp frågor på bordet som: Vad serverar vi och varför? Vilka mängder ska serveras? Vilka råvaror och produkter finns i vår närhet?

Kocken och kreatören Stefan Lundgren från Trönö, nu ansvarig koordinator för maten under SM-veckan, deltog aktivt i diskussionerna.
- Jag hoppas vi kan göra något bra tillsammans här i Söderhamn och Hälsingland, säger Stefan om den matprocess som startat och som kan leda till en positiv effekt för alla inblandade.

Till SM-veckan i Söderhamn 30 jan till 5 februari beräknas närmare 50 000 människor äta och dricka i samband med tävlingarna och aktiviteterna i stadskärnan.

/Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-06-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter