Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Södergren om SM på hemmaplan i Söderhamn

Skid-SM och Vinterveckan på hemmaplan i Söderhamn 2017.
Det ger Anders Södergren bra vibrationer:
- Jag vet att söderhamnarna kan det här med arrangera tävlingar, det är superroligt att SM kommit hem, säger tidernas mästerskapsåkare jämte Nils ”Mora-Nisse” Karlsson med 17 individuella guldmedaljer i prisskåpet.

Nyligen var Anders Södergren hemma i Näcktjärn, Mo, för att koppla av några dagar med sin kära familj. Då passade han också på att springa sin egen bana i Hällåsen-Hällmyra-terrängen, Södergrenslingan.
- Det känns hedrande att ha fått en milslinga uppkallad efter sig i Söderhamn. Och det fanns några fina backar längs spåret som stegrade pulsen rejält. Jag tror absolut att SM-arrangörerna kan få till utslagsgivande banor på delar av Södergrenslingan. Området kring Alirs Öga är riktigt spännande. Där går det att hitta intressanta lösningar.

Hur regerade du när du hörde att din stad tilldelats Vinterveckan och skid-SM 2017?
- Med glädje, förstås! Det var på tiden att SM kom hem. Vi har inte haft skid-SM sedan 1951 då "Mora-Nisse" härjade i spåren runt F 15. Söderhamn sökte  SM för några år sedan, men fick inte tävlingarna. Det här betyder att intresset för längdåkning sannolikt stegrar i södra Hälsingland och att vi förhoppningsvis får bättre rekrytering av nya skidåkare och ledare. Klubbarna kommer att leva upp, precis som alla motionärer, tippar jag. Med en snökaononanläggning som kan producera snö följer helt enkelt fler skiddagar under vinterhalvåret. Det tror jag att många önskar.

Klarar Söderhamn av att arrangera en så stor tävling som skid-SM?
-Ja. Det finns många duktiga skidledare och funktionärer i Söderhamns kommun. Jag var själv på plats och följde friidrotts-SM. Vilken feststämning! Där visade föreningslivet klass och jag antar att flera av ledarna och funktionärerna som jobbade i somras blir med i organisationen kring Vinterveckan och skid-SM.

Du är själv fostrad i Söderhamn, där ledare och många andra varit med att forma dig till en världsstjärna i skidspåret och en synnerligen folkkär person för din ödmjukhet och positiva framtoning utanför spåret. Kommentar?
- Ha, ha…ja, det har varit en resa där jag började åka skidor i Bergvik och sedan med Söderhamns Skidallians. Bra, hängivna ledare. Jag och tvillingbrorsan Per läste hemortsalternativet på Staffanskolan. Det passade bra och blev en fin start på mitt skidåkarliv. Söderhamn var en bra kommun att växa upp i för mig.

Vad gör du nu för tiden?
- Jag tränar ett rejält pass om dagen och tänker åka några av de största långloppen i vinter, plus några nationella tävlingar. Jag har också börjat ett jobb som sponsorcoach åt Svenska Skidförbundet (längd).

Ok, vad gör en sponsorcoach?
- Behovet av råd, tips och vägledning finns på de flesta arbetsplatser idag. Det gäller även hos längdlandslagets sponsorföretag. Jag får ofta frågor om konditionsträning, teknikövningar, utrustning, vallning och lämpliga lägerorter. Skidboomen är påtaglig. Nu ska jag bidra till att göra längdsponsorerna ännu mer intresserade av skidåkning.
- Det här är ett jobb som ligger helt i linje med vad jag vill göra nu när elitsatsningen inte är 100 procent längre. Jag har ju lärt mig en del om träning och skidåkning genom åren och det känns kul att få dela med sig av de kunskaper jag förvärvat till motionärer som är intresserade av att kämpa mot små och stora personliga mål. Det blir en del resande. Just nu planerar jag några läger för sponsorerna som jag ska leda.

Slutligen. I vilken roll får vi se dig under SM i Söderhamn 2017?
- Jag blir givetvis med på något sätt. Lite synd att det här mästerskapet inte kom två år tidigare för min del. Då hade jag stupsäkert stått på startlinjen. Nu är det högst osäkert hur jag gör. Kanske tar jag en stafettsträcka i någon klubb? Kul blir det i alla fall. Jag ser fram emot vecka 5 år 2017.

Fakta

Anders Södergren från Söderhamn:

  1. 17 individuella SM-guld – Ett rekord som han delar med Nils ”Mora-Nisse” Karlsson.
  2. Sju VM- och OS-medaljer, där stafettguldet från OS i Vancouver 2010 väger tyngst.
  3. Tre världscupsegrar, varav två tunga triumfer i Holmenkollens femmil 2006 och 2008.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-05

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter