Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Niclas Brodin förbereder SM-vinterveckan

Söderhamn har startat upp Vinterveckan 2017

Riksidrottsförbundet har överlämnat SM-manualen för Vinterveckan till Söderhamns kommun. 2017 ska alla bitar vara på plats.

- Jag hoppas att vi kan göra något riktigt, riktigt bra tillsammans här i Söderhamn, säger fritidsansvarige Niclas Brodin.

Vinterveckan 2017 arrangeras av Riksidrottsförbundet, RF, i samarbete med berörda specialidrottsförbund, SF, värdstaden Söderhamn och Sveriges Television, SVT.
Syftet med evenemanget är att under en veckas tid, i en och samma stad, genomföra svenska mästerskap i olika idrotter. För Söderhamn innebär veckan stora möjligheter till exponering där idrotten blir en generator för tillväxt.

Vilka idrotter som ska tävla om SM-medaljerna i Söderhamn är inte klart, med undantaget längdskidåkning. Tävlingarna avgörs vecka 5.
Svenska Skidförbundet är en tung aktör i veckan och längdtävlingarna en kronjuvel i hela evenemanget.

En organisatorisk utmaning

Niclas Brodin berättar att RF kommer att bjuda in specialidrottsförbunden till deltagande i Vinterveckan 2017.
- Den inbjudan går ut kring årsskiftet. Sedan är det upp till specialidrottsförbunden att svara om de vill ha SM-tävlingar i Söderhamn. I dagsläget vet vi alltså inte hur många idrotter och grenar som kommer att bli med i Vinterveckan. Det svaret har vi någon gång under våren eller försommaren 2016.

Rent organisatoriskt är Vinterveckan en omfattande utmaning. Innan Söderhamn startar evenemangsarbetet är det viktigt att skapa en organisation som innehåller rätt kompetens och funktioner anpassat till specifika evenemanget SM-veckan.

Söderhamn och Hällåsen kommer att vara i riksfokus på Sverige-kartan vecka 5 2017 då Vinterveckan avgörs. Fritidsansvarige Niclas Brodin är igång med uppstarten av värdstadens åtaganden.

Konceptägaren, RF, har det övergripande ansvaret för helheten och tecknar avtal mot värdstaden och specialidrottsförbunden.
- Kommunen har ansvar för genomförandet av SM-veckan, vilket innebär att skapa förutsättningar för de lokala arrangörerna att genomföra sina SM-tävlingar och de olika kringarrangemangen i staden, berättar Niclas Brodin som tillsammans med Kultur- och fritidschefen Anders Uddén och Kultur- och serviceförvaltningens chef Hans-Göran Karlsson haft ett inledande möte med RF:s projektledare för Vinterveckan, Per Berljung.

- Vi har fått en manual att läsa och sätta oss in i. I oktober reser en kommunal delegation till 2016 års värdstad Piteå för att vara med på en evenemangskonferens och där få ytterligare information och kunskap om hur arbetet ska organiseras och gå till.

Kringaktiviteter och funktionärer viktiga

- Vi planerar också för ett allmänt informationsmöte med föreningslivet och näringsidkarna i kommunen. Tidpunkten är inte bestämd. Oavsett hur många föreningar som kommer att vara involverade i att arrangera SM-tävlingar så kommer det att behövas hundratals funktionärer.

För att få till den stora SM-festen är givetvis kringaktiviteterna också jätteviktiga, säger Niclas Brodin som redan haft besök av ett specialidrottsförbund.

- Svenska Skidförbundet var här nyligen och kikade på spårsystemet och våra tillgångar på Hällåsen. En givande träff med SSF:längds utvecklingschef Lars Selin och förbundets tävlingsansvarige Ludwig Remb, berättar Niclas Brodin som är fylld av tillförsikt.

- Jag tror att många med mig känner stolthet över på vilket sätt Söderhamn klarade av att arrangera friidrotts-SM. Vinterveckan är betydligt större, men vi visade att vi har en härlig förmåga att mobilisera och genomföra stora idrottsevent.  Det känns tryggt att veta.

Svenska Skidförbundets utvecklingsansvarige inom längd, Lars Selin, besökte nyligen Söderhamn för att se över spårsystemet på Hällåsen-Hällmyra och de tillgångar som finns som längdfolket kan nyttja under SM-tävlingarna.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-08

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter