Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Juniorlandslaget

Söderhamn ny lägerort för blivande skidstjärnor

Söderhamn har mycket att erbjuda.
Det tycker många.
Som till exempel Svenska Skidförbundet som på torsdag inleder ett fyradagarsläger med juniorlandslagets blivande skidstjärnor i skärgårdsstaden.
- Vi ser med spänning fram emot att få träna i Anders Södergrens hemstad, säger Utvecklingschefen Lars Selin.
Rullskidåkning på Flygstaden, löpning längs Mostigen och i Hällåsen-Hällmyra-terrängen. Styrketräning på Active gym och relax på Aquarena. Det blir några av aktiviteterna när landets 16 mest lovande skidåkare samlas till juniorlandslagsläger i Söderhamn, det första landslagslägret som Svenska Skidförbundet någonsin kör i Söderhamn.

- Söderhamn ligger centralt i Sverige. Det är lätt att ta sig dit och vi vet att förutsättningarna är mycket goda för skidträning. Den inställning som Söderhamns kommun visar i sin strävan att utveckla lägerverksamhet för längdskidåkare är föredömlig, säger Lars Selin.

Lars Ljung från Söderhamn

Lars Ljung från Söderhamn

Givetvis har skidförbundet kollat upp Söderhamn. Långloppsåkaren Lars Ljung från Norrala är den som tillsammans med juniorlandslagstränaren Anders Byström testat av anläggningar och pusslat ihop träningsprogrammet.
- Vi vet att det blir kvalitet på allt. Med gott väder ska de aktiva få lära känna en ny lägerort med ett leende på läpparna. Kuststäder är som regel inte de orter vi i första hand har läger på. Vi håller ju ofta till i fjällvärlden, Torsby, Orsa-Grönklitt eller Östersund, säger Lars Selin.

J-laget har två JVM-guldmedaljörer med till Söderhamn. Det är Sofia Henriksson från Piteå-klubben Strömnäs GIF och Jonna Sundling från IFK Umeå. De vann stafetten i Liberec tillsammans med Julia Svan och Stina Nilsson. Bland herrarna är Oskar Svensson från Falun-Borlänge och Marcus Ruus från Gillberga SK bronsmedaljörer från JVM-stafetten.

Lars Selin

Lars Selin

- I det här gänget finns det sannolikt flera mästerskapsåkare i VM och OS, säger Lars Selin.

Juniorlandslaget kommer att träna 4-5 timmar om dagen, torsdag, fredag och lördag. Lägret avslutas vid lunchtid på söndag. Kultur- och fritidschefen Anders Uddén säger:
- Landslagslägret ligger helt i linje med den viljeinriktning och strategi vi har för att allt fler ska få upp ögonen för Söderhamn som lägerort, inte bara för längdåkare. Vi har anläggningar och en miljö som passar många olika idrotter. Längdträning, sommar och vinter, är vi synnerligen bra rustade för. Idrottsturism är en viktig del för kommunens utveckling, anser jag.

Juniorlandslaget får under sitt besök i Söderhamn möjlighet att testa bordtennis med SUIF:s elitserielag. SUIF som också på ett fint sätt bistår med hjälp i värdskapet av skidungdomarna. Precis som Söderhamns IF friidrott.

Anders Byström

Anders Byström

Utvecklingschefen Lars Selin och juniortränaren Anders Byström kommer med följande juniorlandslagsåkare till Söderhamn 29/5 - 2/6.
Damer
Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lycksele Skidgymnasium (född 1996)
Hedda Bångman, Offerdals SK, Åre Skidgymnasium (född 1995)
Moa Molander Kristiansen, Domnarvets GoIF, Mora Skidgymnasium (född 1995)
Maja Dahlqvist, Domnarvets GoIF, Mora Skidgymnasium (född 1994)
Isabelle Persson, Stockviks SF, Åre Skidgymnasium (född 1994)
Sofia Henriksson, Strömnäs GIF, Sollefteå Skidgymnasium (född 1994)
Jonna Sundling, IFK Umeå, Lycksele Skidgymnasium (född 1994)
Anna Dyvik, SK Leksand, Mora Skidgymnasium (född 1994)

Herrar
Marcus Fredriksson, Lycksele IF, Lycksele Skidgymnasium (född 1996)
Viktor Thorn, Ulricehamns IF, Torsby Skidgymnasium (1996)
Axel Ekström, Garphyttans IF, Torsby Skidgymnasium (1995)
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Mora Skidgymnasium (1995)
Gabriel Thorn, Bengtsfors BoIS, Torsby Skidgymnasium (1994)
Marcus Ruus, Gillberga SK, Torsby Skidgymnasium (1994)
Simon Lageson, Hägglunds IoFK, Åre Skidgymnasium (1994)
Jens Burman, Åsarna IK, Fjällgymnasiet Berg (1994)

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-05-24

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter