Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamn på studieresa i Stockholms skärgård

Söderhamns skärgård är under utveckling. För att inspireras och motiveras till att göra något bra ännu bättre åkte kommunens Plan- och utvecklingsavdelning på studiebesök till Finnhamn i Stockholms norra skärgård.
Söderhamns skärgård är vacker och välbesökt. Öarna Enskär, Klacksörarna, Rönnskär och Storjungfrun har blivit attraktiva turistmål. Mycket är gjort, men ännu återstår en hel del för Skärgådsenheten att förbättra,  till exempel tillgängligheten, boendet och logistiken kring tillgångarna.

- I inriktningsmålet "En attraktiv skärgård och ett levande centrum" finns en rad aktiviteter inplanerade som ska leda till att stärka Söderhamn som skärgårdskommun. I Stockholms skärgård finns mycket att lära och ta intryck av, säger planeringschefen Ingemar Olofsson mellan arbetspassen i ö-riket.

Österåkers kommun tillhör definitivt Sverige-toppen i ämnet skärgårdsutveckling. På Finnhamn, en by på ön Stora Jolpan i Stockholms norra skärgård, räknar förvaltaren, landstingsägda Skärgårdsstiftelsen, in mellan 200 000-250 000 besök per år. Organisationen omfattar närmare hundra personer under högsäsongen 1 juni-31 augusti.
Midsommaraftonen är Finnhamns stora dag. Då är ön fylld till brädden.
- Bara 20 procent av gästerna dyker upp här från september till maj månad ut, säger Lasse Westling från Skärgårdsstifelsen som precis som Skärgårdsenheten i Söderhamn söker möjligheter att förlänga säsongen höst, vinter och vår då det frånsett julbordsservering  är lugnt och stilla.

Inget fast boende finns på Finnhamn, men sophanteringen är enorm efter alla gäster som vistas på den drygt kvadratkilometer stora ytan.
- Vi jobbar med kompostering och på att återskapa natur- och kulturlandskapet. Stor hänsyn tas till att främja den biologiska mångfalden och att stimulera jordbruket på Finnhamn och intilliggande öar, säger Lasse Westling som själv uppfunnit det så kallade "Lasse Dasset" med extrem kapacitet att omhänderta avfall.

- Utvecklad miljöteknik är också något som vi tittar på, säger Ingemar Olofsson som under studiebesöket lyckades få till ett förutsättningslöst utbyte med Skärgårdsstiftelsens starke man Lasse Westling.
- Han kommer upp till Söderhamn i vår för att se våra anläggningar och ge sin syn på vad vi kan förbättra och hur vi i så fall gör det. I förlängningen hoppas jag att Finnhamn kan bli en partner till oss i flera sammanhang.

Stockholms skärgård är hårt exploaterad. Vandrarhemmetet, som byggdes 1915 av den välbärgade handelsmannen Wilhelm Rönström är navet i Skärgårdsstifelsens verksamhet på Finnhamn som innefattar 30 stugor och 276 bäddar.
80 procent av alla gäster på Finnhamn dyker upp mellan 1 juni och 31 augusti. Då är trycket enormt. Övriga månader på året är det relativt lugnt och stilla, bortsett från när julborden dukas fram i den privat drivna restaurangen från slutet av november till jul.

Men företaget Finnhamn Arkipelag satsar hårt på att öka den årliga omsättningen på 14-15 miljoner kronor och har tecknat samarbetsavtal med Vasaloppsarrangörerna i Sälen-Mora och med Lidingöloppet. Allt för att sätta en "folkhälsoprofil" på Finnhamn och slå mynt av motionsboomen.
Med lägerverksamhet hoppas företaget kunna locka gäster till ön även när det inte är högsäsong. I bakgrunden finns också en intressent som vill anlägga en golfbana på ön. Idéerna är många och framtiden ljus för Finnhamn, som i motsats till Söderhamn inte behöver lägga så stora resurser på marknadsföring.

- Folk hittar hit, vi har fullt sjå att få plats med alla båtar som vill angöra våra bryggor. Waxholmsbolaget kör i skytteltrafik sommartid för att få ut allt folk som vill ut hit,  säger  Lasse Westling.
- Vi har tillgångarna både på land och till havs, men Söderhamn har inte Stockholm tätt inpå knuten med allt vad det innebär av entreprenörer och kundunderlag. För oss gäller det att optimera utifrån våra förutsättningar och få ihop pusslet med befintliga tillgångar som fiskerestauranger, golfbana, camping, naturreservat, gästbryggor och transporter. Vi har ett jobb att göra, framför allt med att paketera och marknadsföra Söderhamns attraktiva skärgård och levande centrum, avslutar Ingemar Olofsson.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-10-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter