Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Söderhamns kommun årets friluftskommun

Glada representanter för Söderhamns kommun mottog idag priset som Sveriges bästa friluftskommun, ett pris som delades med Leksand och Örebro. Från vänster ser vi Johan Staffas (s), ordförande i kommunfullmäktige, Anders Uddén, Kultur- och fritidschef och KUS-nämndens ordförande Lillemor Svensson (s).

Söderhamns friluftsliv bäst i Sverige

Söderhamn är Sveriges bästa friluftskommun.
Smaka på den.
Sveriges bästa friluftskommun!
- Det känns stort, hedrande och framför allt gott i tider då vi trappar upp satsningar på idrottsturism. En bättre PR-stämpel kan vi inte få, jublar Kultur- och fritidschefen Anders Uddén.

Det händer saker i Söderhamn. Så mycket att Naturvårdsverket, SKL - Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening, Svenskt Friluftsliv och Svenska Ekoturismföreningen gör tummen upp.
Söderhamn är Sveriges bästa friluftskommun tillsammans med Leksand och Örebro.

Initiativtagarna till utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2014 noterade idel toppoäng för Söderhamn när de räknade ihop svaren i den riksomfattande enkätundersökningen som genomförts bland 252 kommuner under första kvartalet.
- I år ligger tre kommuner i topp, med nästan full pott i undersökningen. Alla tre kommunerna har satsat på den tätortsnära naturen, att göra det lätt för människor att komma ut. De säkerställer grönområden genom kommunala natur- och kulturreservat och arbetar med tillgänglighet genom att skapa stigar och nya rastplatser och raststugor, säger juryn.
Söderhamn har bland mycket annat fokuserat på tre områden:
. Västra Berget (Lona-projekt där tillgängligheten förbättrats och handikappanpassats).
. Aktivitetsparken i Norra staden (Ett projekt helt i folkhälsans- och integrationens tecken).
. Kollektivtrafiken (Stadstrafiken som möjliggör att man inom tätorten på max 20 minuter kan tas sig till frilufts- och motionsområdet Hällåsen).

- Utmärkelsen Sveriges friluftskommun ger oss ett tydligt besked. Vi, tjänstemän, politiker och föreningslivet är på rätt väg. Medborgarnas skattekronor omsätts i saker som gör det attraktivare att leva och bo i Söderhamn.
- Tillsammans jobbar vi enligt en strategi som går ut på att förbättra folkhälsan och att skapa mötesplatser för alla. Jag är uppriktigt sagt stolt över vad vi åstadkommit, säger Anders Uddén som tog emot utmärkelsen idag på Djurnäsets kursgård utanför Stockholm.

Med på den högtidliga ceremonin var också KUS-nämndens ordförande Lillemor Svensson (s) och kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (s). Trion mottog glädjestrålande prischecken på 20 000 kronor.


För Söderhamn som redan intensifierat arbetet med idrottsturism kom utmärkelsen helt rätt i tid.
- Vi har många unika naturtillgångar och mer eller mindre kompletta anläggningar i vår kommun. Med dem och den infrastruktur som kommunen lägger för fritids- och friluftsliv kan jag konstatera att vi också har ett av landets mest aktiva föreningsliv. Förutsättningarna för Söderhamn och näringslivet ska kunna slå mynt av idrottsturismen är enligt mitt sätt att se på saken mycket goda, säger Anders Uddén.

Juryns motivering

”Kommunen har under flera års tid legat högt i rankingen och är en mindre kommun med större utamningar att lyckas med friluftslivet. Söderhamns kommun är en av landets mest föreningstäta kommuner och arbetar aktivt tillsammans med föreningslivet när det gäller fritids- och friluftsfrågor. Kommunen har satsat på det ska vara enkelt att nå ut. På maximalt 20 minuter tar man sig från stadens alla delar till kärnan i kommunens friluftsområde som erbjuder massor av olika aktiviteter, både egna och i organiserad form. Under 2013 färdigställdes ett friluftsområde mitt i staden – med handikappade stigar och rastplatser som underlättar för alla människor, och framförallt för människor med funktionsnedsättning”.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-08-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter