Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamn spurtar om jättearrangemang

Den här veckan offentliggörs det vilken stad som får arrangera 2017 års Vintervecka med bland annat skid-SM på programmet. Riksidrottsförbundet, RF, och Sveriges television står bakom jättearrangemanget.
De väljer nu mellan Söderhamn och Skellefteå.

Sannolikheten är alltså relativt stor att Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Stina Nilsson och övriga längdkanoner kommer att göra upp om SM-medaljerna i Söderhamn och Hällåsen-Hällmyra-terrängen.
Söderhamns ansökan är blytung.
Anläggningarna och tillgängligheten på Hällåsen och Flygstaden imponerade på både RF och SVT när de var på besök för att kritiskt granska länets kandidat. Rapporterna säger också att Skellefteå presenterat en ansökan som går utanpå det mesta.
Det som talar emot den aktiva idrottsstaden i norra Västerbotten är att 2016 års Vintervecka avgörs i Piteå, bara några mil norrut.
Söderhamns starka föreningsliv är ett trumfkort. Många föreningar anses ha kapacitet och kompetens för att arrangera SM-tävlingar. Till exempel Motorklubben som haft flera uppskattade tävlingar på och runt motorstadion på Flygstaden.
Vilka idrotter som kan bli aktuella i Söderhamn är inte klart, men enligt en bruttolista som tagits fram är det möjligt för Söderhamn att genomföra ett 20-tal olika idrotter.
Söderhamn har arrangerat ett skid-SM tidigare, 1951 då Mora-Nisse Karlsson vann två av distanserna.
Den första vinter-SM-veckan anordnades i Sundsvall 2009, och den första sommarveckan i Malmö samma år.
Intresset för SM-veckan har bara ökat med åren.
I en rapport från Handelns Utredningsinstitut (HU) framgår att 52 000 besökte SM-veckan i Örebro som omsatte 34 miljoner kronor – rekordnoteringar för en vintervecka.
Örebro hade också flest idrotter på programmet – 24 stycken. Även medialt var SM-veckan värdefull för Örebro. Evenemanget nämndes i 2 162 artiklar med ett samlat annonsvärde på över 60 miljoner kronor.
SVT direktsände mer än någonsin tidigare – 81 timmar och 15 minuter – från tävlingarna som beräknas ha genererat nästan 38 miljoner tittare. Tittartoppen inträffade under sprintfinalerna i skidor som följdes av 810 000.
Helt klart är att Söderhamn, om de tilldelas arrangemanget, kommer att arrangera SM-tävlingar i längd, vilket då skulle bli genrep inför världsmästerskapen som 2017 avgörs i finska Lahti i februari.
Söderhamn väntar med spänning på beskedet. Precis som Skellefteå.
Det troliga är att RF och SVT offentliggör 2017 års värd i samband med Sommarveckan som inleds i Sundsvall i helgen.
I väntan på ett nytt eventuellt storarrangemang trappas förberedelserna upp i Söderhamn inför friidrotts-SM 7-9 augusti på Hällåsen.
SM-puls, SM-puls…

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-06-29

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter