Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Stormorshäll får nytt liv

Våren 2014 övertog Söderhamns kommun Friluftsfrämjandets stuga i Stormorshäll. Den hade då stått öde i tre år och dessförinnan bara använts sporadiskt under många många år. Stugans omåttliga popularitet på 50- och 60-talen är något som äldre Söderhamnare dra sig till minnes. Lite av den dragningskraften och känslan vill Hälsinglands Multisport-klubb försöka återskapa när man nu tagit över verksamheten i Stormorshäll.

Storskogen står snötyngd och tyst kring Stormorshälls-stugan. Det är först när man kommer ner på gårdsplanen framför stugan som hammarslagen och cirkelsågens swisschande hörs.

Kennet Bolinder och Daniel Rönström, två av medlemmarna i klubben, står på knä på altanen med varsin skruvdragare i högsta hugg. Bräda efter bräda läggs på plats. Innan kvällen ska däcket vara klart, sedan är det sol- och fikatrappans breda trappsteg mot söder som står i tur. Kommunen sponsrar med virke. Flera företag i kommunen har hjälpt till på andra sätt.

Inne i stugan, som rensas från årtiondens samlade bråte har den öppna spisen fått ny puts. På en av väggarna sitter fortfarande Friluftsfrämjandets emblem strategiskt placerad tillsammans med några diplom och tidningsurklipp som sedan länge gulnat.

- Vi räknar med att vara klara till våren. Kanske blir det invigning i maj, säger Daniel och Kennet nickar instämmande.Hälsinglands Multisport-klubb utöver sin sport inom tre eller igentligen fyra områden: löpning, kajakpaddling, mountainbike och ett orienteringsmoment som gäller för alla tre disciplinerna. I Stormorshällterrängen finns utrymme för en del av aktiviteterna. Så exempelvis kommer backen att användas som träningsbacke för mountainbike sommartid. På vintern blir det en pulkabacke. Det finns också ett uttalat önskemål om ett skidspår från Hällmyraområdet till Stormorshäll för turskidor.För tanken finns som sagt att stugan ska kunna användas som under sin glans dagar; stå öppen för allmänheten som vill besöka stugan på skidor eller ta en promenad dit för att grilla korv eller dricka en kopp kaffe. De yngsta kan åka i pulkabacken medan de äldre kan njuta av vårsolen i altantrappan när den tiden kommer.

- Vi hoppas kunna återskapa lite av den attraktionskraft som Stormorshäll en gång hade, säger Kennet medan han drar till sig en tryckimpregnerad bräda.Med egen klubbstuga, ett för närvarande 50-tal medlemmar och den entusiasm som råder i klubben hoppas man naturligtvis också att kunna skörda sportsliga framgångar. Hälsinglands Multisportklubb har ett nyttjanderättsavtal med Söderhamns Kommun, som fortfarande är ägare till stugan.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-01-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter