Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Torgnys ledargärning prisas på nationaldagen

Torgny Stålberg, 72, är idrottens och fotbollens själ när den är som finast. I över 50 år har han helt ideellt vigt sitt liv åt IK Hälsingbockens och Skogs FF:s olika lag och verksamheter.
Nu tilldelas han Söderhamns kommuns idrottsledarutmärkelse 2017.
- Jag önskar att fler får uppleva det jag fått göra. Det har varit ett halvt sekel fyllt av glädje, kamratskap och sammanhållning.

Nationaldagsfirandet 6 juni blir lite av kronan på verket för Torgny Stålberg. Då får han kliva fram på scenen i Stadsparken i Söderhamn och ta emot en välförtjänt belöning för sitt idrottsledarskap som pågått i hela fem åttionden.

- Man kan väl säga att jag kört in i kaklet, skrattar den utvalde som nyligen fick beskedet av fritidsansvarige Niclas Brodin.

- Det kom som en överraskning, sånt här är inget man tänker på i vardagen. Men visst är det kul att bli uppskattad för det man gjort. För några veckor sedan var jag till Karlstad och mottog Riksidrottsförbundets guldnål på deras årsmöte av ordförande Björn Eriksson. Det var en upplevelse utöver det vanliga det också, säger Torgny Stålberg som idogt jobbat med idrotten i skuggan av de stora arenorna, lagen och pengarna.

Här talar vi om en idealist i kubik.

Vi möter honom vid hans andra hem – Myra i Skog. Det var där det började på 1950-talet. IK Hälsingbocken hade hemmamatch och den då lilla nyfikna Torgny följde med sin morfar för att titta på fotboll.

- Det gjorde jag för att få sockerdricka, minns Torgny när han spanar ut över den lilla anspråkslösa och idylliska arenan inte långt från Bergvikens strand.
Men matchen gav intryck. Fotbollsintresset var fött. Sporten kom att bli en skön livsstil för honom.

                             Samlande kraft för bygden
IK Hälsingbocken har aldrig varit högre upp i seriesystemet än div 4, men det är inte så viktigt i sammanhanget när vi pratar med Torgny om fotbollens och idrottsklubbens samlande kraft för bygden.

- Den har varit betydelsefull på många sätt, både för dem på planen och dem utanför. Sammanhållningen i klubben och glädjen över vår verksamhet har varit en stor behållning för mig, säger Torgny som fungerat som spindeln i nätet för att få det mesta att fungera.

- Jag spelade själv i flera år som ungdom och en bit upp i senioråldern. Min styrka var att skruva in hörnor i mål, men någon etablerad A-lagsspelare spelare var jag inte. 

Torgny fann sin roll som ledare. Den kom att bli som en livsstil. Som sekreterare,  ordförande, lagledare, ja, allt i allo: Pumpa bollar, laga nät, köra buss och se till att matchkläderna var tvättade. Torgny Stålberg är en sann idealist med ett stort hjärta för idrotten:

- Fotbollen har alltid kommit i första hand. Allt annat i andra hand!

Idrotten är också en spegelbild av samhället på landsbygden.
När det blev svårt att få ihop lag togs diskussion upp mellan konkurrenterna IK Hälsingbocken och Holmsvedens AIK att gå samman i Skogs FF.
- 1987 spelade vi på lag med varandra. Det var bra för oss alla och vi hade roligt tillsammans.
I dag finns inte Skogs FF längre med i något seriesystem.
- Det är synd, men så är det. I Hälsingbocken har vi lite ungdomsaktiviteter på sommaren, och jobbar på med att utveckla klubbstugan där ett gym finns installerat. Det är mest pensionärer som håller igång för dagen men vi har i alla fall något att erbjuda. Själv tänker jag engagera mig så länge jag orkar, avslutar Torgny Stålberg.
Från Söderhamns kommun säger vi:
Stort grattis!

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-06-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter