Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Två snökanoner till Hällåsen

Vintern står för dörren och många skidåkare hoppas på snö i Söderhamn. Men nu behöver inte allt hopp om det vita guldet stå till Kung Bore. Kultur- och servicenämnden beslutade i måndags att investera i två snökanoner!

Utvecklingen av Hällåsen-Hällmyra-området har pågått i många år och inte mindre än 10 km kilometer av bansystemet är elbelyst.
Skidspåren går på båda sidor Flygvägen och Söderhamn har fått mycket fin respons för sin satsning på hela rekreationsområdet.
Många motionärer har kommit till Söderhamn för att träna inför till exempel något lopp i Vasaloppsveckan.
När snön lyst med sin frånvaro har Söderhamn tack vare isskrapet från Hällåsens bandyplan lyckats få ihop en knapp kilometer skidspår.
Snökanonerna blir nu lite pricken över i:et i skapandet av en modern och attraktiv skidanläggning.
- Vi har tagit steg för steg och står nu med ytterst goda förutsättningar att kunna trappa upp satsningen på skidturism och locka hit skidåkare från när och fjärran. Snökanonerna gör att vi i princip kan garantera snö vid någon enstaka minusgrad, säger Kultur- och fritidschefen Anders Uddén efter det att KUS-nämnden fattat beslutet att införskaffa två snökanoner.

I KUS-nämnden var samtliga partier eniga om att investeringen skulle göras för att öka skidturismen och därmed ge en tillväxt både inom föreningsliv och näringsliv. Snögarantin är en stor konkurrensfördel.

Söderhamns åtagande av Vinterveckan 2017 med skid-SM som kronjuvelen bidrog till att frågan om snökanonerna ställdes på sin spets.
- Så är det, men vi tänker större och längre än en Vintervecka 2017. Vi ser potential i skidturism och vi ser också till betydelsefulla värden vårt allmänna folkhälsoarbetet där motion, sunda levandsvanor och frisk luft betyder mycket för människor som bor och lever i Söderhamn, säger Stig Nordgren (v) ordförande i KUS-nämnden.

Investeringskostnaden är runt 0,8 miljoner kronor för anläggningen. 0,5 miljoner kronor kommer att tas ur kultur- och samhällsservicenämndens egen investeringsbudget. Svenska skidförbundet har redan beviljat ett investeringsbidrag på 0,4 miljoner kronor.

- Köpet kommer att upphandlas omgående och ett av kraven är att maskinerna ska kunna matcha Söderhamns klimat, som ofta innebär temperaturer som kretsar kring noll grader, enligt Anders Uddén.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-10-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter