Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Ungrare på fågeljakt i Söderhamns skärgård

Jaktturismens status i Söderhamns skärgård har nu gett eko ut i Europa. På måndag kommer åter en grupp gymnasieelever från Ungern för att under ledning av en lokal jaktguide lära sig jaga sjöfågel.
- Basen blir på Enskär där utbildningen bedrivs både teoretiskt och praktiskt, säger kommunens markförvaltare Leif Östman.

Sedan några år tillbaka har kommunen steg för steg jobbat in jaktturismen i skärgården. Jakträtter är avsatta för att kunna erbjuda jägare möjlighet att kombinera rekreation i havsmiljö med spännande jakt.
Dille Naturbruksgymnasium i Östersund är en av flera som testat Söderhamn som utbildningsort för jakt.
- De har besökt oss 3-4 gånger och upptäckt vad vi har att erbjuda. Skolans samarbete med en motsvarande skola i Ungern, som också varit i Söderhamn tidigare, har lett till att vi fått in europeiska ambassadörer för Söderhamn som attraktiv jaktturismort. I synnerhet gäller det jakt av sjöfågel, säger Leif Östman.
De unga jägarna från Östersund och Ungern kommer att guidas av Jan Källström från Söderhamn och övervakas av lärare från Dille naturbruksgymnasium.
Utbildningen pågår i två dygn.
Skärgårdsenheten står för service och värdskap och ser till att jakteleverna får transport till och från Enskär, där de hyr alla kommunens stugor. 

Enskär är basen för jaktungdomarna från Ungern och Östersund

Enskär är basen för jaktungdomarna från Ungern och Östersund

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-11-17

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter