Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Utvecklat havsfiske i Ljusne

Laxen och havsöringen vid Ljusnans mynning har fått en ny vandringsväg med flera ståndplatser och strömmande vatten i sundet på södra sidan mellan trålhamnen och fastlandet.
Söderhamns kommuns fiskeutvecklare Janne Lundstedt sökte för ett år sedan EU-pengar för att göra sportfisket ännu bättre i Ljusne.

EU och länsstyrelsen nappade på bidragsansökan och avsatte totalt 2,5 miljoner kronor för ändamålet.

I samarbete med Arbetsförmedlingen fick Janne Lundstedt det arbetslag han önskade. Projektet, som pågått sedan i somras, är nu inne på upploppet.
Sundet söder om älvmynningen har muddrats och ståndplatser skapats. För att få liv i sundet har projektet grävt av udden nedanför kraftverket och återställd Notholmen till vad den en gång varit, en holme!

- Vi har lagt en trumma mellan älven och viken som ger ökad vattengenomströmning nedströms. Det gör vattnet attraktivare som lekplats för fisken, säger Janne Lundstedt.

Uppfräschningen och den förbättrade tillgängligheten av den attraktiva Notholmen gör att sportfiskarna fått avsevärt bättre svängrum. Samtidigt förväntas utbudet av lax- och havsöring öka väsentligt i vattnet.

- Fiskeriverket var här i onsdags och de applåderade det vi åstadkommit för EU-pengarna. Själv är jag glad och tacksam att vi kunnat göra de här investeringarna på ett av Norrlands hetaste fiskeområden, säger Janne Lundstedt.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2009-11-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter