Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamns egen Vinterhjälte Anders Södergren jublar. Vinterveckan 2017, med SM-tävlingar i längd, kommer att avgöras i Söderhamn.

Vinterveckan 2017 till Söderhamn

Söderhamn får arrangera Vinterveckan 2017!
Det offentliggjorde Riksidrottsförbundet, RF, och Sveriges Television, SVT; idag. Kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam (S) applåderar beslutet.

- Jätteroligt med ännu ett stort event till Söderhamn! Friidrotts-SM blev en succé och ännu en bekräftelse på att vi som liten stad och kommun har den kompetens, kapacitet och glöd som krävs för att att arrangera stora idrottstävlingar tillsammans med föreningslivet och näringslivet.

Kampen stod in i det sista med motkandidaten Skellefteå. Västerbottningarna hade, precis som Söderhamn, presenterat en mycket konkurrenskraftig ansökan. Men RF och SVT valde till slut Söderhamn.
- Det känns oerhört hedrande att vi som den minsta staden hittills i Vinterveckans historia får arrangemanget,  säger Sven-Erik Lindestam om RF:s och SVT:s slutliga val.

I klartext betyder Vinterveckan att Söderhamn får förtroendet att arrangera SM-tävlingar i ett 20-tal olika grenar i januari 2017. Längdtävlingarna är kronjuvelen i Vinterveckan. Stjärnor som Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Stina Nilsson kommer att vässa formen inför VM i Lahti i Hällåsen-Hällmyra terrängen. Ett stort erkännande från Svenska Skidförbundet som rekommenderat Söderhamns tillgångar för längdskidåkning på högsta nivå.

Sven-Erik Lindestam och kommunstyrelsen var redan när ansökningsprocessen startade i våras entusiastisk till en Vintervecka i Söderhamn:
- Vi såg alla möjligheter och det gjorde glädjande nog RF och SVT också. Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få visa upp vår fina stad för hundratals elitidrottare, ledare och media.

- Vi har ett utomordentligt gott geografiskt läge, fina anläggningar och ett rykte om oss som god arrangör av stora idrottstävlingar. Jag är övertygad om att förenings- och näringslivet inspireras av den här utmaningen också, precis som i arbetet med att göra friidrotts-SM till den stora idrottsfesten både på och utanför arenan på Hällåsen, säger Sven-Erik Lindestam.

Årets Vintervecka i Örebro blev en stor succé. 52 000 besökte tävlingarna och veckan omsatte 34 miljoner kronor. Evenemanget nämndes i 2 162 artiklar med ett samlat annonsvärde på över 60 miljoner. SVT direktsände 81 timmar och 15 minuter och beräknas ha haft nästan 38 miljoner tittare.

Kultur- och fritidschefen Anders Uddén välkomnar Vinterveckan:
- I årtionden har politiken stimulerat utveckling av anläggningar och tillgångar för medborgare och gäster. Vår infrastruktur håller hög klass. Föreningslivet, likaså. Nu tar vi ytterligare ett steg som arrangörsstad och vi gör det fast beslutna om att förvalta förtroendet från RF och SVT med mycket arbete, glädje och framåtanda för att göra Vinterveckan till ännu en minnesvärd och framgångsrik idrottsfest för alla.

2016 års Vintervecka arrangeras i Piteå. Klart är också att Skellefteå får arrangera Vinterveckan 2018.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-10-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter