Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Hälsingland

Linblomman är Hälsinglands landskapsväxt. Foto Annika Eriksson.

Välkommen till Hälsingland - ett av Sveriges skogstätaste landskap. Hälsingland är känt för linhanteringen och för de pampiga hälsingegårdarna, som är ett världsarv.

Hälsingegårdarna - ett av våra världsarv. Sju gårdar är utvalda att representera världsarvet. En av dem är Erik-Anders i Asta by i Söderala här i Söderhamns kommun.

Linblomman är vår landskapsblomma och del av vår historia. Linets klara och förtrollande blå blomma har fascinerat och jäktat människan. I Hälsingland minner den om alla arbetsmoment från linfrö till tyg i lakansväv, handdukar, vackra bordsdukar med mera.

Hälsingebocken är vårt landskapsvapen. Du finner den i sägner och ortsnamn, den smyckar hus, hantverk, konst, klubbemblem, logotyper, stadsvapen och vårt landskapsvapen.

"Eftersom geten är mycket härdig och tycker om att klättra i berg, trivdes den bra i det bergiga Hälsingland. På 1500-talet var den viktig för landskapets försörjning." Ur boken "Tecken, märken och symboler" av John Foley.

Hälsingeostkaka är något helt annat än den småländska!

Andra hälsingesymboler

Djur - lodjur
Fisk - id
Fågel - tjäder
Insekt - svavelgul höfjäril
Mossa - stor björnmossa
Sten - dellenit
Svamp - blek taggsvamp

Upptäck Hälsingland hos Hälsingland Turism på www.halsingland.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post
Hälsingegård

Granskad/Uppdaterad: 2015-10-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter