Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Europeisk delegation imponerad av vårt entreprenörskap

I Söderhamn har vi kommit långt när det gäller att elever i skolan ska utveckla ett entreprenöriellt förhållningssätt, inte bara till studierna utan som en tillgång i arbetslivet. Skolledare och lärare från Holland, Spanien, Bulgarien och Österrike har besökt Söderhamn för att se hur det går till.
Besöket var en del i projektet HELP (Holistic Entrepreneurial Learning Pathways). Syftet med projektet är att genom utbyte av kunskaper och erfarenheter stärka inslaget av entreprenörskap i utbildningen.

Totalt bestod gruppen av 24 personer som var i Söderhamn i två dagar.
Temat för mötet var samverkan mellan skolor och besökarna fick se hur vi arbetar med de entreprenöriella lärandet genom alla skolformer.

Sven-Erik Lindestam (s) kommunstyrelsens ordförande startade hela projektmötet med en introduktion om Söderhamn och hur vi under en lång tid utvecklat det entreprenöriella lärandet.
Exempel visades upp hos Staffangymnasiet och CFL-Centrum för flexibelt lärande där elever berättade om sina erfarenheter.
Skolbesök gjordes även hos förskola, grundskola låg, mellan och högstadiet samt Flygstaden och Drömverkstan.

Naturligtvis ville vi skicka med besökarna minnen från Söderhamns vackra skärgård - den avslutande programpunkten var en skärgårdstur med Moa till Enskärsorn.

- Intrycket från deltagarna var att de tyckte att vi har kommit långt och att de är imponerade av att vi arbetar med det entreprenöriella lärandet i alla skolformer. De tyckte också att våra elever var duktig på engelska. Att så många - 24 personer -  prioriterat detta och deltog på besöket är också ett bevis på att de tycker att det är viktigt, säger Cecilia Torstensson, verksamhetschef på CFL.

Nästa steg i projektet är att representanter från Söderhamn ska besöka Österrike i oktober. I mars är det slutkonferens i Spanien där projektet ska sammanfattas.

HELP (Holistic Entrepreneurial Learning Pathways)


Syftet med projektet är att genom utbyte av kunskaper och erfarenheter stärka inslaget av entreprenörskap i utbildningen. Målet är skolledare ska öka kunskapen om vilka förutsättningar som krävs för att skapa förutsättningar för entreprenörskap och att lärare bättre kunna stimulera entreprenöriellt lärande bland de studerande. Eleverna ska utveckla ett entreprenöriellt förhållningssätt inte bara till studierna utan som en tillgång i arbetslivet.

Projektets idé är att utbyta kunskap och erfarenheter i entreprenörskap inom utbildningssystemet med fokus på yrkesutbildning. Projektet är kopplat till EU:s nyckelkompetens 7 (initiativförmåga och företagaranda) för livslångt lärande.

Målet är att efter projektet ska de deltagarna veta vilka kompetenser och förmågor som den egna organisationen behöver utveckla. Projektet tar sikte på tre nivåer, skolledare, lärare och elever. Tanken är att utveckla idéer om hur man skapar miljöer för entreprenöriellt lärande, metodik för entreprenöriellt lärande, aktivt erfarenhetsutbyte mellan skolor och slutligen om samarbete med näringslivet.

Projektet sker inom EUs Leonardo da Vinci program.

Partners i projektet:
Sverige (CFL och Staffangymnasiet), Holland, Bulgarien, Österrike och Spanien
Projekttid: 2012-2014

Kontakt på CFL:
Cecilia Torstensson
Tel 0270-750 46, 070-190 10 55
E-post: cecilia.torstensson@soderhamn.se

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Hälsinglands utbildningsförbund

Granskad/Uppdaterad: 2016-05-23

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter