Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Lärare och elever

Norrtullskolan testskola i stort EU-projekt

Norrtullskolan i Söderhamn deltar som testskola tillsammans med Patras universitet i Grekland i ett stort forskningsprojekt kring säkerhet på internet, ABC4Trust. Projektet syftar till att skydda individens identitet och personliga integritet när man kommunicerar via internet.

I måndadsskiftet september oktober kommer elever, föräldrar och personal i åk 7-9 på Norrtullskolan att börja testa en ny teknik som används för att skydda individens identitet och personliga integritet. De funktioner som kommer att testas är chattrum, forum, rådgivning, dokumnetdelning, on-line-val och undersökningar.

Norrtullskolans deltagande som testskola är en del i ett fyraårigt forsknings- och utvecklingsprojekt kring säkerheten på internet. Projektet startade 2010 och pågår till 2014. -Spännande att vi som skola kan vara med och bidra och påverka ett stort eu-projekt. Att det dessutom är ett system vi saknar, har behov av och kan använda gör arbetet ännu mer spännande säger Göran Hånell som leder arbetet med tester på Norrtullskolan.
 
Den andra testskolan är Patras universitet i Grekland. Där sker tester med en funktion för att genomföra anonyma kursutvärderingar. En test har redan genomförts som mottagits väl. De står nu inför att köra ett andra test. 

Skyddar individens integritet

Integritetsskyddande Attributbaserade Certifikat skyddar individens integritet när den behöver identifiera sig på internet. Tekniken som används i projektet gör det möjligt för användaren själv att välja vilken information man vill lämna från sig och till vilken tjänst.

Detta fungerar genom ett smartkort som innehåller uppgifter om personen. Utifrån uppgifterna på kortet används sedan bara den information som behövs för att använda tjänster på internet. T ex så kan det bara behövas information om att en person är över en viss ålder och då behöver inte hela födelsenumret lämnas ut, utan bara verifiera att personen i fråga är över t ex 15 år.
 
Sosso Bcheri från Eurodocs ser den här funktionen som framtidens metod att identifiera sig på nätet istället för dagens e-legitimation och lösenord kopplat till användar-ID. Att funktionen blir en allmängiltig inloggningsfunktion till alla identifieringstjänster på nätet är målet för Sosso.

Skapa förståelse för ny teknik

ABC4Trust är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som finansieras via europakommisionens  7:e ramprojekt som omfattar 13,5 miljoner euro. Inriktningen i projektet är att skapa en bred förståelse och acceptans för tekniken genom att visa och testa hur tekniken kan användas i praktiken.

I projektet deltar tolv partners vara av Söderhamns kommun och Norrtullskolan är en partner. Andra deltagare är bl a universitet och institut från Tyskland, Danmark och Grekland samt företagen Nokia Siemens, IBM, Microsoft och Söderhamnsföretaget Eurodocs. Projektet pågår under fyra år med start i november 2010. 

Granskad/Uppdaterad: 2017-04-12

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter