Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Skånes kommuner kom till Söderhamn för att inspireras om entreprenöriellt lärande.

Skånes kommuner kom till Söderhamn för att inspireras om entreprenöriellt lärande.

Skåne nyfiken på entreprenörskap i helhetsperspektiv

Söderhamn fortsätter att inspirera andra när det gäller entreprenörskap i skolan. I dagarna har besökare från Skåne varit i Söderhamn och fått veta mer om hur vi jobbar med det entreprenöriella förhållningssätter, från förskola till vuxenutbildning.
- Ert sätt att jobba med entreprenörskap i ett helhetsperspektiv intresserar oss. Att inte isolera frågan utan att hela tiden sätta det i ett större sammanhang är något som vi gärna vill se hur man lyckas med, säger Siv Vilborgsson, förbundssekreterare kommunförbundet Skåne som var en av sex som deltog i besöket.

Medan vi i Söderhamn bedrivit utvecklingen av det entreprenöriella lärandet i projektet Drivkraft har man i Skåne haft ett liknande projekt som heter Entris 2.0. Projektet är nu avslutat och för att få inspiration till att jobba vidare valde man att besöka Söderhamns kommun.

Som vanligt hade Bibbi Lodmark, processledare för entreprenöriellt lärande i Söderhamn sytt ihop ett program sprängfyllt med goda exempel från Söderhamns skolor. Att titta på hur skola och arbetsliv kan komma närmare varandra var en av huvudfrågorna under besöket. På den punkten fick de veta mer när Maria Löfström, Staffangymnasiet berättade mer om entreprenörskapsträning och Erik Björk presenterade hur Söderhamn jobbar med samverkan mellan skola och arbetsliv.
Kommunchef Margareta Högberg och Bibbi Lodmark berättade om hur det långsiktiga arbetet med entreprenörskap har spritt sig från skolan och blivit en helhetsfråga och ett synsätt som spritt sig till hela organisationen — entreprenörskap är nu en av tre huvudspår i kommunens varumärke.

På programmet fanns också besök hos Stentägtsskolan och CFL-Centrum för flexibelt lärande. På CFL berättade lärare och elever hur man använder elevernas kreativitet i kurserna. Hur läraren får ta ett steg tillbaka och se elevernas entreprenöriella förmåga hitta andra lösningar än de som läraren skulle ha erbjudit. Vuxenstuderande delade med sig av hur de genomfört kursen komplementärmedicin. Hela kursen har varit upplagd som om de skulle driva ett företag.

- De skolor som tagit till sig det entreprenöriella förhållningssättet och arbetar aktivt med det tillsammans med eleverna visar de bästa resultaten, säger Bibbi Lodmark.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-02-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter