Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

15-timmarsregeln i förskolan tas bort

Nu får alla barn vara på förskolan utan tidsbegränsning. Från den 1 augusti 2014 tar vi bort regeln om förskola i max 15 timmar per vecka, för barn med arbetssökande eller föräldralediga vårdnadshavare.

- Det ger flera fördelar, när alla barn får samma möjligheter och alla förskolor har samma regelverk, säger Ing-Marie Sundling på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Beslutet om att ta bort 15-timmarsregeln var villkorat i den utökade budgeten för Barn- och utbildningsnämnden som togs 2013. Kommunen anställde då fler förskollärare och det ger möjlighet till att låta alla barn vara på förskolan utan tidsbegränsning. Beslutet är resultat av en motion från Socialdemokraterna 2007 om förstärkt bemanning i förskola och grundskola och att se över 15-timmarsregeln. Även Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har motionerat om att utöka vistelsetiden för dessa barn.

Tidigare har barn till arbetssökande eller föräldralediga vårdnadshavare fått vara på förskolan max 15 timmar per vecka. Nu när den regeln tas bort får alltså alla barn vara på förskolan utan tidsbegränsning, den tid som vårdnadshavarna har behov av.

Granskad/Uppdaterad: 2014-12-12

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter