Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Barnen på Lillbergets förskola utvecklar språket med modern teknik

På Lillbergets förskola arbetar man med att utveckla språket och barns inflytande med hjälp av QR-koder.

Barnen har till exempel fått berätta om sina teckningar, något de har upplevt, eller sina kunskaper om något. Berättelserna spelas in och sedan gör vi QR-koder av deras berättelser. Sedan kan de andra barnen eller föräldrarna lyssna till barnens berättelser genom att scanna QR-koden med en telefon eller läsplatta, berättar Karin Wennberg på Lillbergets förskola, avdelning 1.

I julas sjöng vi till exempel in julsånger och skapade QR-koder av inspelningarna. Vi lade in QR-koderna i en bild av en gran och barnen fick sedan ta med sig granarna hem. När föräldrarna tillsammans med barnen scannade koderna, fick de upp texten på sången samtidigt som de hörde barnen sjunga.

Många av barnen på förskolan har inte svenska som modersmål och därför har det varit extra roligt att de tillsammans med sin familj kan ta del av våra svenska julsånger. Barnen på förskolan har varit delaktiga i hela processen och många av dem kan nu göra QR-koder själva, för att delge sina vänner olika saker.

Vad är en QR-kod?

Förkortningen QR står för "Quick Response" och är en avancerad form av streckkod med många användningsområden. Man laddar ner en app till en mobil eller läsplatta och för att kunna använda tekniken med QR-koder. Med hjälp av appen kan man läsa av QR koden och telefonen/läsplattan laddar sedan ner innehållet som är kopplat till den aktuella

Barnen på förskolan utvecklar språket med hjälp av QR-koder

Barnen på förskolan utvecklar språket med hjälp av QR-koder

Barnen lyssnar på andra barns berättelser genom att scanna QR-koder

Barnen lyssnar på andra barns berättelser genom att scanna QR-koder

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-02-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter