Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Fler behöriga till yrkesprogram – Söderhamn lyfter i ranking

Från plats 87 till 66 – och bäst i Gävleborg! Andelen nioindeklassare i som når behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram ökar i Söderhamns kommun som klättrar i SKL-ranking.

Vårens betyg för Söderhamns niondeklassare visar att fler än tidigare är behöriga att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Det innebär att Söderhamn tar ett skutt från plats 87 till 66 (kommunala skolor) i den ranking som görs av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Bäst hittills

Det är kommunens högsta placering sedan jämförelserna startade och bäst av alla kommuner i Gävleborg.

- Ett jättebra resultat och väldigt roligt. Den här rankingen är resultatbaserad och ingen partsinlaga, här jämför vi oss på ett sätt som vi inte kan annars och det gör att det känns extra kul, säger Åsa Unger, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamns kommun.

Målmedvetet arbete

Syftet med rankingen SKL sammaställer årligen är att ge rektorer, lärare, tjänstepersoner och politiker underlag för att jobba med kvalitetförbättringar. I år ligger tonvikten just på behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram och svaret på varför Söderhamn klättrar i rankingen stavas systematiskt kvalitetsarbete.

Målmedvetet och på flera fronter.

Tidiga insatser i förskolan, digitala hjälpmedel som ger möjligheter för fler att hänga med, det språk- och kunskapsutvecklande arbetssättet som man jobbar med (SKUA), kollegialt lärande och satsningar som Skolforum där toppföreläsare inspirerar är exempel som bidrar till framgången.

Kvinna framför skola.

Åsa Unger, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamns kommun.

Tydligt uppdrag

”Alla ska lyckas” är ett uttryck som kommer uppifrån politiken men som kommit att genomsyra hela verksamheten.

- Det är tydligt och det uppdrag vi har. Jag tycker att vi alla jobbar för det i dag och det är roligt när det visar sig att de insatser som vi gör får genomslag, säger Åsa Unger.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-12-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter