Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Grundskolan i Söderhamn förbättrar resultaten!

Söderhamns kommun klättrar återigen bland landets kommuner när det gäller elevernas resultat i grundskolan och är nu på plats 156, vilket är bäst i Hälsingland. –Jag vet att vi kan prestera ännu bättre och min uppfattning är att vi är på mycket god väg eftersom vi gör våra bästa resultat i de tidiga skolåren, säger Tomas Hartikainen, förvaltningschef

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nu presenterat resultaten från Öppna jämförelser för grundskolan för läsåret 2013/14. I det sammanvägda resultatet klättrar Söderhamns kommun återigen på rankinglistan och ligger nu på plats 156 (inklusive fristående skolor plats 174) av landets 290 kommuner. -Jag och nämnden är glada och stolta men ännu inte nöjda. Vi måste fortsätta att skapa förutsättningar så att alla elever kan lyckas, säger Alexandra Gard, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Jämfört med kommunerna i Gävleborgs län står sig Söderhamn bra då bara Ockelbo kommun har högre rankning vid jämförelse av de kommunala grundskolorna.

Det förbättrade resultaten kunde skönjas redan i slutbetygen för årskurs 9 våren 2014. Då resultaten var det bästa under hela 2000-talet. Tendensen visar att slutbetygen för årskurs 9 vårterminen 2015 kommer att bli ännu bättre.

Under de senaste åren har det inom skolan gjorts stora satsningar både på kommunal och nationell nivå så som t ex kommunalt kunskapslyft, matematiklyft och karriärtjänster. Fortsatta nationella satsningar görs som t ex läslyft och fler anställda i lågstadiet. Dessutom införs ett nytt resurstilldelningssystem i grundskolan under 2015 i syfte att stödja likvärdigheten och skolans kompensatoriska uppdrag. Vilket bl a innebär att mer resurser kommer att finnas på de skolor som behöver dem som mest. Allt detta skapar förutsättningar för det fortsatta arbetet med att förbättra resultaten inom grundskolan i kommunen.

Öppna jämförelser – Grundskola 2014 är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nionde jämförelse av resultat- och resursindikatorer på kommunnivå. Uppgifterna i rapporten gäller läsåret 2013/14. Öppna jämförelser syftar till att utgöra bra underlag, stöd och inspiration till utveckling av skolans verksamhet.

Granskad/Uppdaterad: 2015-09-04

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter