Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
50 olika nationer deltog på Artek

Kulturskolan på ungdomsfestival i Ukraina

18 juli reste 10 tjejer i åldrarna 13-16 år till staden Gurzuf i Ukraina, tillsammans med Kulturskolans danslärare Jessica Lindell. De bytte sommarlovet mot 35 grader värme, gigantiska gräshoppor och tidiga mornar. Ungdomsfestivalen Artek — Let´s Change the World for the Better, med inriktning på talangfulla, unga konstnärer firade 10-årsjubileum och delegationer från 50 olika länder deltog med över 3000 deltagare.
Kulturskolans elever var Sveriges representanter på den internationella festivalen.

De deltog i en talangtävling med sitt moderna dans och musiknummer, gjorde utflykter i området, diskuterade FN-frågor, deltog i hobbyklubbar, visade Sverige för de andra länderna och lärde sig i sin tur om olika kultur och traditioner.

Reglerna var hundratals enligt de svenska ungdomarna


Kl 07.00 klev man upp, sedan skulle 8 tonårstjejer göra sig i ordning i ett gemensamt badrum på 15 minuter.
Frukost, möten, bad i Svarta havet, lunch, repetitioner och ett antal andra aktiviteter avlöste varandra i rasande fart och levererades på smattrande ryska. Många länder talade språket medan den svenska delegationen försökte göra sig förstådd på engelska, något som inte alltid gick hem då många av ledarna inte kunde säga mycket annat än ´Go, go, go!!!´ på det språket vi ofta tar för givet då vi reser utomlands. På något sätt ordnade det sig dock och de gjorde succé med det svenska lösgodiset och nyckelharpan de hade släpat med hela vägen från Söderhamn.
Sveriges "nationaldag" på Artek-festivalen

Sveriges nationaldag


En dag hade Sverige sin ´nationaldag´, en dag de delade med bl.a Franrike och Cypern. Dagen började med en flaggceremoni där Sveriges flagga hissades inför hela lägret och på eftermiddagen samlades alla på The Russian Meadow, en glänta där ett tiotal små partytält samsades med en liten scen. Alla tälten dekorerades av varsitt land med saker som var typiska för det landet och Sveriges tält smyckades med fotografier av gamla hälsingegårdar, Bamsetidningar, Abba-skivor och midsommarstänger. Sedan delades det ut hundratals, blågula souvenirer, såsom visselpipor, tatueringar, klistermärken och tårtflaggor. Kilovis med godis gavs också bort och gjorde Sverigetältet omåttligt populärt. Samtidigt fick tjejerna visa fram sitt stycke ´Elementärt´ på scenen där de trummade på afrikanska djembetrummor, dansade och spelade fiol, flöjt, nyckelharpa och piano.

Tillbaka i Söderhamn och en ny hösttermin - fulla av nya intryck


Den 2 augusti återvände gruppen till Sverige, fulla av intryck, solbrända och en aning slutkörda. Det var ingen semester att tala om men alla var ändå överens om att det hade varit en fantastisk upplevelse och att de var stolta över att ha fått presentera Sverige och Söderhamn under den internationella festivalen Artek.

Granskad/Uppdaterad: 2011-08-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter