Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Språkassistenter - utbildning på CFL

Lyckat projekt med språkassistenter

Under vårterminen har 15 språkassistenter jobbat i kommunens förskolor för att stimulera språkutvecklingen hos barnen och ge dem en chans att prata sitt modersmål. Det unika projektet som varit mycket uppskattat av både arbetsgivare, personal på förskolor samt språkassistenterna själva har nu avslutat sin första del och deltagarna har tackts med blommor och diplom.

- Personalen på förskolorna där språkassistenterna har varit vill ha kvar de här personerna i verksamheten. De har sett att barnen blir nyfikna och gärna pratar om språket, t.ex. vad olika ord heter på andra språk, säger Cecilia Torstensson, verksamhetschef på CFL-Centrum för flexibelt lärande.

För språkassistenterna har det varit en utbildning som varvat teori och praktik. Delar av utbildningen har genomförts på CFL

Projektet driv gemensamt av Barn- och utbildningsförvaltningen, Förvaltningen för lärande och arbete och Socialförvaltningen.

Den första etappen av projektet har nu avslutats och där genomförde alla språkassistenter en individuell redovisning över sin del i projektet.
Ryska, arabiska, dari, somaliska, syriska, kurmaji, tigrinja, turkiska, kurdiska, franska, marockanska, makedonska, albanska, engelska, persiska - och svenska - är språk som talas bland språkassistenterna.

- Alla har varit mycket nöjda med hur det har fungerat därför jobbar vi nu vidare i projektet och tittar på hur verksamheterna i Söderhamns kommun ska dra nytta av de här personerna, säger Cecilia Torstensson.

Granskad/Uppdaterad: 2014-09-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter