Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Söderhamnare besökte Bryssel för att berätta om Drivkraft

Skolutveckling från Söderhamn sprids i Europa

Entreprenöriellt lärande i skolan enligt Söderhamns modell sprids nu i Europa. Nyligen var en grupp från Söderhamn till Bryssel för att berätta om arbetet som bedrivs inom Projekt Drivkraft.
Representanter från Projekt Drivkraft och Skola/Näringsliv berättade om hur man i Söderhamn utifrån ett helhetsperspektiv integrerar entreprenörskap i alla skolans led, från förskola till högre utbildning. Seminariet hade namnet "Promoting Entrepreneurship in Schools" och var en del av Central Swedens serie av spjutspetsseminarier som arrangeras i Bryssel.
 
Söderhamn ligger i framkant när det gäller den här typen av skolutveckling.
- I Söderhamn har vi GJORT utvecklingen i våra skolor medan många i Europa är på prat stadiet ännu. Representanten för EU som vi träffade tyckte att det var intressant att vi inte endast talade om entreprenurship utan också om enterprising vilket gör det lättare för lärare att ta till sig  vad vi ska utveckla i skolorna så att framtidens medborgare har rätt kompetenser för arbetslivet, säger Peter Holmström.
 
Det som särskiljer Söderhamn från liknande satsningar är att i Söderhamn spänner den över hela kommunen där alla nivåer och omgivande samhälle samverkar runt en vision med konkreta satsningar på skolorna från förskolan till vuxenutbildning. Andra svenska exempel finns, men där begränsas satsningen till små "öar", t.ex. en skola.

Besöket i Bryssel har lett till många nya kontakter och förfrågningar om att besöka Söderhamns. I maj väntar man t.ex. besök från Tampere University of Applied Sciences.

Gruppen som reste till Bryssel var:
Christelle Bourquin, internationell koordinator, Söderhamns kommun
Bibbi Lodmark, projektledare Drivkraft
Sven-Erik Lindestam, Ordförande Barn- och utbildningsnämnden
Margareta Högberg, Förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen
Peter Holmström, Projektledare Skola/Näringsliv

Central Sweden


Central Sweden Bryssel är ett gemensamt representationskontor för kommuner, landsting och regionförbund i Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län. Central Sweden gör regionens behov synliga för EU:s beslutsfattare, bevakar EU:s politikområden, ger projektrådgivning, arrangerar utbildningar och studiebesök samt marknadsför Central Sweden som en attraktiv samarbetspartner.

Granskad/Uppdaterad: 2010-04-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter