Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Stark föreläsning om alla barns lika värde

Anissa Mohammed Hassan, från kompetensteamet, Länsstyrelsen Östergötland, talade under tisdagkvällen för skolans personal om skolans ansvar i arbetet med alla barns lika värde.

Anissa berättade utifrån sina egna erfarenheter som modersmålslärare och studiehandledare om de elever hon träffar som upplever att  lagar, Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna inte gäller dem.

Hon talade om barn som på grund av kulturella seder utsätts för kontroll och våld. Hon underströk hur viktigt det är att vi som arbetar i skolan verkligen vågar ta barnens parti och visar att alla barn har lika värde.

Anissa Hassan Mohammed är projektanställd av Länsstyrelsen i Östergötland och vägleder skolsköterskor, kuratorer, lärare med mera hur de ska upptäcka elever som riskerar att utsättas för könsstympning. Dessutom informerar hon föräldrar och ungdomar som kan vara utsatta.

Barn- och Utbildningsförvaltningens arbete mot Hedersrelaterat våld och förtryck beskrivs i en handlingsplan. I handlingsplanen förklaras vikten av att alla medarbetare på samtliga skolor i kommunen ska kunna identifiera hedersrelaterat våld och förtryck och på så sätt verka för att alla elever ska få förutsättningar att forma sina liv utifrån allas lika värde - oavsett kön, bakgrund, religion, sexuell läggning och etnicitet.

Handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryckPDF (pdf, 485.1 kB)

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-04-14

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter