Gävleborgsförfattare lyfts fram i Månadens författare

Gävleborg är en region som är rik på författare. Under 2020 kommer såväl bredden som djupet i Gävleborgslitteraturen lyftas fram i satsningen Månadens författare Gävleborg. Varje månad under året kommer ett författarskap att presenteras. Det första författarskapet i Månadens författare Gävleborg presenteras i P4 Gävleborg klockan 10.30 onsdag 8 januari.

I Gävleborgs län har arbetarlitteraturen starka rötter, men här finns och har funnits författarskap i en mångfald av genrer som riktar sig till målgrupper i alla åldrar. För att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland genomförs under 2020 satsningen Månadens författare Gävleborg.

Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.
Varje månad under året kommer ett författarskap att presenteras. Lanseringen av månadens författare sker i förmiddagsprogrammet i P4 Gävleborg första onsdagen i varje månad.

– Genom radion kan vi nå ut brett och därmed hoppas vi att kunskaperna om den regionala litteraturen sprids även utanför de mer initierade kretsarna, säger Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur på Region Gävleborg, som är en av initiativtagarna till satsningen.

Månadens författare kommer självklart att uppmärksammas på Söderhamns stadsbibliotek. En nyskriven text kommer att tas fram om varje månads författare. Texterna utgör starten på en författarbank för Gävleborg som kommer att byggas upp på HelGes webb under året.

Det första författarskapet i Månadens författare Gävleborg presenteras i P4 Gävleborg klockan 10.30 onsdag 8 januari.

Senast uppdaterad: 17 december 2019