Både färg och 400-årsfest fick plats i Förskolans dag

Bild

Selma skapar ett av många fina konstverk som blev till då Nymåla förskola kombinerade 400-årsfest med Förskolans dag.

Den viktiga verksamhet som pågår inom förskolan fick en extra injektion då Förskolan dag firades på flera håll. På Nymåla förskola fick dagen en speciell roll med extra mycket färg och 400-årsfokus.

Det är ett speciellt år – på flera sätt. Dels det 400-årsfirande av Söderhamn som på många håll planerats och stannat av, dels den pågående pandemin som sedan februari färgat hela vårt samhälle. På många håll jobbas det hårt för att hålla kursen och hålla i verksamheter med engagemang och energi. Som då Förskolans dag firades på förskolor runt om i kommunen.

Förskolan - en viktig samhällsfunktion

På Nymålas förskola bakade man ihop 400-årsfirande med Förskolans dag och fick till ett färgsprakande och bubblande kalas.

- Det är lite speciellt i år, vi bestämde att göra en 400-årsfest med barnen och sedan det blev som det blev och då känns festen extra viktig. Förskolans roll i dag är ju betydande, att vi håller igång det är viktigt för hela samhället, säger Pia Birgersson, rektor för Nymåla förskola.

Frank och Elin dansar intill bubbelmaskinen.

Engagemang som ger energi

Hon vill passa på att lyfta insatserna från alla pedagoger som under pressade förhållanden lyckas skapa dagar av lek och utforskande med glädjen i grunden.

- Trots det som pågår så kämpar de på och ett fantastiskt jobb med roliga dagar. När det är ansträngt så får vi hjälpas åt, då blir det extra viktigt att göra bra saker tillsammans, säger Pia Birgersson.

Inbakat 400-årsfirande

På förskolegården runt omkring finns fiskdamm, såpbubbelfontän, stafflier, färger, grill med korv, ansiktsmålning och en lång rad aktiva pedagoger och ännu fler barn med leenden i sina målade ansikten.

- Det är jättekul. Vi firar Söderhamn, vet du att den fyller 400 år?, säger Frank.

Den som festar måste fylla på med energi. Det gör Enya med en korv direkt från grillen.

Senast uppdaterad: 15 maj 2020