Kalasdagarna ställs in på grund av pandemin – privilegiedagen uppmärksammas på annat sätt

Privilegiebrevet från 1620, stunden då Söderhamns blev stad. Själva firandet får nu vänta på grund av pandemin.

Covid-19 har redan påverkat firandet av Söderhamns 400 år och nu står det klart att inte heller Kalasdagarna i september kan genomföras. Privilegiedagen 7 september kommer ändå att uppmärksammas så högtidligt som möjligt och någon form av folkfest väntar framöver.

Den fest i fyra dagar som gått under namnet kalasdagarna och som planerats 4-7 september kommer inte att kunna genomföras på grund av de bestämmelser och rekommendationer som följer den pågående pandemin. Det gäller också School’s Out och andra kringarrangemang under kalasdagarna där kommunen är arrangör.

Privilegiedagen firas i någon form

Privilegiedagen, som firar att Söderhamn den 7 september 1620 fick sina stadsprivilegier av Gustav II Adolf, kommer ändå att uppmärksammas i någon form. I övrigt vill Söderhamns kommun avvakta för att se hur läget utvecklas, utan att sätta några nya datum för om och hur Söderhamns ska firas ytterligare.

- Det är förstås väldigt trist, men efter en samlad bedömning är det här enda vägen att gå. Vi får helt enkelt vänta ut pandemin, säger Anders Uddén, projektledare för Söderhamns 400-årsfirande.

Folkfest i framtiden

De föreningsdrivna 400-årsevenemang som planerats in framåt kommer också behöva bedömas utifrån gällande rekommendationer. En del evenemang kommer att genomföras, andra ställs in eller har tredan utgått. För ej genomförda arrangemang går utbetalda ekonomiska bidrag tillbaka till Söderhamns kommun.

- Det är klart att vi någon gång ska ha en folkfest, det är alla medborgare i Söderhamn värda. Men läget är ovisst och det går inte att säga när eller hur, säger Anders Uddén.

Senast uppdaterad: 1 juni 2020