Sågverkstrampet och Sågverksungen – lär känna din lokala historia i sommar

Maria Gustavsson, bibliotekarie och programsamordnare i Söderhamns bibliotek, tipsar om att dyka ned i vår lokala historia i sommar. Fina källor är Sågverkstrampet och bokcirkeln runt Sågverksungen, som hon visar på bilden.

Vad vet du om vår lokala historia? Att ta sig längs Sågverksamtrampet eller hänga på i bokcirkeln runt ”Sågverksungen” fyller garanterat eventuella luckor. Välkommen att motionera både kropp och knopp med Söderhamns bibliotek!

Sommaren 2020 är här. Med den en ny situation med rekommendationer att följa och anpassning av våra liv. Varför inte passa på att ägna några timmar åt utomhusaktiviteter? Nu finns möjligheter att både motionera kropp och knopp och längs vägen få lite mer kännedom om lokal historia och hur vår kommun och stad har vuxit fram.

En svunnen men viktig tid

Söderhamns bibliotek tipsar om att ta Sågverksamtrampet - 13 kilometer från centrala Söderhamn till Stenö, längs stigar där sågverken låg längs hela sträckan under början av förra århundradet.

Det finns skyltar längs vägen ut till Stenö som berättar om den tid som kallas sågverksepoken då skeppen låg förtöjda på rad i fjärden. En tid som kom att bringa både arbetstillfällen och i förlängningen drägligare liv för fler i vår kommun.

- Här finns mycket som kan berätta om Söderhamns historia, vi har märkt att det finns ett stort intresse för det, säger Maria Gustavsson, bibliotekarie och programsamordnare i Söderhamns bibliotek.

Stämplar ger chans till vinster

Den som cyklar, går eller springer Sågverkstrampet får en stämpel, enligt samma koncept som i Söderhamnsklassikern. Det går att delta flera gånger och fina priser väntar. Sågverkstrampet ingår dessutom i Söderhamnsklassiskern 2020.

Läs mer: Söderhamnsklassikern 2020

Bokcirkel i digital form

Läsning är en annan aktivitet för sommarens hängmatta eller inomhusmys. Här har Söderhamns bibliotek en bokcirkel som andas samma luft som Sågverkstrampet: en bokcirkel där deltagarna läser ”Sågverksungen” av Vibeke Olsson, om just sågverksepoken. Fritt att ansluta när som helt och för den som vill. Bok finns på biblioteket och de fysiska mötena med diskussioner har bytts till digitala samtal i en öppen grupp på Facebook.

- Tanken är att väcka något i söderhamnaren som läser den. Att se kopplingen till vår egen historia, som inte är så långt borta. Det är spännande om vi får en kommun att läsa samma sak och kanske samtala om ett gemensamt ämne, säger Maria Gustavsson.

Senast uppdaterad: 15 oktober 2020