Bekräftad blomning av giftiga cyanobakterier i inre Norrfjärd i Söderhamn

algblomning

Så länge man ser ansamlingar på ytan eller att vattnet är grumligt bör man undvika att komma i kontakt med algerna.

Misstänkt algblomning som rapporterats in till kommunen har efter analys visat sig vara blomning av giftiga cyanobakterier. Undvik kontakt med vattnet och håll barn och husdjur borta från algerna.

Tidigare i veckan fick vi in två rapporter om misstänkta algblomningar i Baggsundet och Norrviken i inre Norrfjärd. Prov togs som nu har analyserats av Umeå Marina Forskningscentrum. Det visade sig vara cyanobakterien Nodularia spumigena som blommade. Den är giftig och ICBV (Informationscentralen för Bottniska viken) råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet.

Bekräftad blomning av cyanobakterier i Söderhamn - Informationscentralen för Bottniska viken. Länk till annan webbplats.

Rapportera om du upptäcker algblomning eller har frågor – kontakta:

Om du upptäcker algblomning vid någon av kommunens offentliga badplatser – kontakta Kultur- och fritidsavdelningen:
Tel 0270-750 00, e-post: kultur.samhallsservicenamnden@soderhamn.se
De offentliga badplatserna är: Bocksjön, Florsjön, Färsjön, Härnebosjön, Långbo, Skogsand, Stenö, Storsand, Storsjön och Vallviks havsbad.

Om du upptäcker algblomning på annan plats i Söderhamns kommun, eller har frågor om hälsorisker, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen:
Tel 0270-750 00, e-post: bygg.miljonamnden@soderhamn.se

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten?

Vill du rapportera en händelse, till exempel en algblomning eller om du sett ett dött djur på stranden ska du kontakta Informationscentralen för Bottniska viken Länk till annan webbplats. som tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten.

Senast uppdaterad: 26 juni 2020