Smörgåsbord av Söderhamnshistoria på museet i sommar: ”Det finns något i varje hörn”

Mayasa El-Mahmad är värd och handledare i Söderhamns museum i sommar, där det finns en guldgruva för den som är intresserad av vår historia.

Gräv där du står - du kommer att hitta guld i form av lokal historia. På Söderhamns museum pågår i sommar flera utställningar som tar dig närmare att förstå vår stad och kommun.

Söderhamns museum genomgår ett ansiktslyft utvändigt med en renovering som pågår under sommaren. Inuti är det redan putsat, klart och i full gång med olika utställningar som passar den som vill veta mer om vår historia.

Förutom den ständigt pågående och mycket grundläggande basutställningen på övervåningen finns jubileumsutställningen ”Stadens röster” på nedre planet. Där visas Söderhamn under 400 år, i ord och bild, med avstamp i fyra verkliga ungdomar berättar om sig och sin samtid. En för varje århundrade – 1600-tal till och med 1800-tal.

Jubileumsutställningen "Stadens röster" ger röst åt ungdomar från fyra århundraden. Bland annat författaren Ulla Bjerne, som redan i början av 1900-talet myntade uttrycket Döderhamn. Ta del av den genom text eller ljud.

Kvinnor i spetsen

Det senaste århundradet som passerat har också en egen del, med fokus på nödåret 1917 då traktens kvinnor gick spetsen för bröd och fred.

Föremålen som visas är från privata samlingar, Hälsinglands museum och Föreningen Söderhamns museums samling.

- Många kommer att känna igen sig när de går här, kanske var man bott eller på annat sätt i någon av utställningens kontext, säger Mayasa El-Mahmad, värd och handledare i Söderhamns museum i sommar.

Guldgruva av silver ställs ut

Hon pekar också på en sevärd utställning, som snart blir föremål för en bok: en samling silver från trakten, donerat från Helge Nord, utställt i Söderhamns museum och redovisat i boken Söderhamnssilver från tre sekler av Kjell-Olof Hofsberger.

Silverföremål som används i lokala gårdar finns också att beskåda i Söderhamns museum.

Besöken anpassas efter gällande råd under pågående pandemi. Det har varit rätt bra intresse för den lokala historien, här finns alltid något nytt att lära sig om platsen vi bor på.

- Det finns något som kan intressera i varje hörn, säger Mayasa El-Mahmad.

Jubileumsutställningen har gjorts möjlig av Föreningen Söderhamns museum, Söderhamns kommun, Hälsinglands museum, Folkteatern Gävleborg och Studiefrämjandet.

Öppettider

Söderhamns museum är öppet onsdag-söndag kl 12-17

Kontakt

Frågor – ring Söderhamns museum: 070-226 12 94.

Senast uppdaterad: 17 juli 2020