Trolig algblomning vid Vallviks havsbad

Rapporter har kommit in till kommunen om en grön sörja vid Vallviks havsbads strand. Kommunen rekommenderar att man avstår från bad. Det gäller framförallt barn och husdjur. Man bör inte heller låta hundar dricka av vattnet.

- Vi har ännu inte tagit några prover men utifrån de rapporter som kommit in och utifrån SMHI:s prognoser över hur ytansamlingarna av cyanobakterier - det vi kallar algblomning och även blågröna alger - rör sig är det troligt att det är algblomning som nått Vallviks havsbad, säger Majvi Hjalmarsson, miljöinspektör, Bygg- och miljöförvaltningen.

Mer information om algblomning

För mer information om algblomning se SHMIs hemsida under väder och algsituationenlänk till annan webbplats eller hemsidan för Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV)länk till annan webbplats

Rapportera om du upptäcker misstänkt algblomning eller har frågor – kontakta:

Om du upptäcker algblomning vid någon av kommunens offentliga badplatser – kontakta Kultur- och fritidsavdelningen:
Tel 0270-750 00, e-post: kultur.samhallsservicenamnden@soderhamn.se
De offentliga badplatserna är: Bocksjön, Florsjön, Färsjön, Härnebosjön, Långbo, Skogsand, Stenö, Storsand, Storsjön och Vallviks havsbad.

Om du upptäcker algblomning på annan plats i Söderhamns kommun, eller har frågor om hälsorisker, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen:
Tel 0270-750 00, e-post: bygg.miljonamnden@soderhamn.se

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten?

Vill du rapportera en händelse, till exempel en algblomning eller om du sett ett dött djur på stranden ska du kontakta Informationscentralen för Bottniska vikenlänk till annan webbplats som tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 juli 2020

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn