Gatukonst för hopp och framtidstro: "Kärlek till folket"

Spray, trä, pensel och neon. Gatukonst i många former lyfter nu den gamla industrimiljön vid Erikshjälpen i Söderhamn, där konstprojektet Take tomorrow back vill sprida hopp, kärlek och kunskap om street art.

Tre internationellt kända konstnärer - Leon Keer Länk till annan webbplats., Tim Timmey Länk till annan webbplats. och Spidertag Länk till annan webbplats. – har arbetat hårt för att få sina konstverk klara till den 7 september, Söderhamns privilegiedag, då det är offentlig vernissage för den färska konsten.

Det handlar dels om muralkonst, i form av ett gigantiskt hjärta i presentpapper och ett verk med spännande former i neon, dels om en spraymålning på gatan intill.

Och så handlar det om att sprida kunskap och framtidstro till nästa generation söderhamnare. Därför har några skolklasser och förskolor fått delta i skapandet och gjort sina egna verk.

- Det är jätteroligt att göra det här med barnen, säger Tim Timmey, som fått fin respons tillbaka.

Yahye, Hugo, Yasmine och Alfred från Stentägtskolans klass 5B gillade att skapa former i neon med Spidertag.

En tillfällig vägg lyser av färger och former där kreativiteten flödar. Detsamma gäller strax intill hos Spidertag, där barnen skapar med neonslingor.

- Jättekul och läckert. Han är snäll, jättesnäll, säger Yahye från klass 5 på Stentägtskolan om Spidertag.

Hjärta för framtidstro

Under tiden växter ett gigantiskt hjärta fram på en gammal industrivägg. Leon Keer står uppflugen på en hiss tio timmar om dagen och arbetar med ett motiv som ska lyfta från väggen och sprida framtidstro.

- Jag hoppas man ska få en positiv känsla – kärlek till folket, säger Leon Keer.

Tilde från Stentägtskolan var en av många elever som fick en tom vägg och massor med färg att arbeta med under gatukonstnären Tim Timmeys ledning.

Gatukonstprojektet Take tomorrow back är ett samarbete mellan Söderhamns kommun, fastighetsägaren och föreningen Norra station i Ljusdal.

- Vi vill också väcka tankar hos de yngre om hur Söderhamn ska vara om 400 år, att det vi gör i dag också påverkar alla andra dagar, säger Maria Norén från Norra station.

Premiärvisningen blir på kvällen 7 september.

Läs mer: Söderhamn 400 år - så firar vi 7 september Länk till annan webbplats.

Leon Keer är van att jobba över hela världen med sina muralmålningar. Inget verk är det andra likt. Vid Erikshjälpen Söderhamn skapar han ett hjärta, inslaget i presentpapper.

Senast uppdaterad: 4 september 2020