Cyanobakterier i proven från Söderhamns skärgård

Algblomning vid Långharen Söderhamn.

De misstänkta gröna algerna från Långharen och Skärså i Söderhamns skärgård var cyanobakterier. Bada inte och håll hundar från vattnet, är rådet.

De algprover med misstänkta cyanobakterier som samlades in från Långharen och Skärså har nu analyserats vid Umeå Marina Forskningscentrum och beskedet som kommit är att misstanken var riktig. Det är cyanoalger, närmare bestämt Aphanizomenon sp och Nodularia spumigena.

Även om ansamlingarna man ser nu på hösten främst består av döda eller döende cyanobakterier, så kan de fortfarande innehålla gifter. Informationscentralen för Bottniska viken råder därför allmänheten att hålla sig borta dessa ansamlingar. Speciellt viktigt, nu då badsäsongen är över, är att inte låta hundar gå nära vattnet eller stranden.

Läs mer: Aktuellt läge för algblomning – Informationscentralen för Bottniska viken Länk till annan webbplats.

Rapportera misstänkt algblomning

Vid misstänkt algblomning vid någon av de kommunala badplatserna Bocksjön, Florsjön, Färsjön, Härnebosjön, Långbo, Skogsand, Stenö, Storsand, Storsjön och Vallviks havsbad.
Kontakta Kultur- och fritidsavdelningen
Tel 0270-750 00, e-post: kultur.samhallsservicenamnden@soderhamn.se

Om du upptäcker algblomning på annan plats i Söderhamns kommun, eller har frågor om hälsorisker, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen:
Tel 0270-750 00, e-post: bygg.miljonamnden@soderhamn.se

Senast uppdaterad: 8 oktober 2020