Med hjälp av pengar från Tillväxtverket har Söderhamns kommun startat ett projekt som ska stötta föreningslivet inom både kultur och idrott med bra verktyg så att de även i fortsättningen kan spela sin viktiga roll lokalt.

Nu stärker vi föreningslivet och civilsamhället – Söderhamns kommun syr ihop ny satsning

Söderhamns kommun samarbetar med studieförbund och föreläsare för att skapa en ny verktygslåda som ska hjälpa föreningslivet att både leva, överleva och utvecklas. Startskottet går med SVT:s Jens Lind 27 oktober - häng på!

Söderhamns kommun har tillsammans med RF-SISU, fem andra studieförbund och ett antal föreläsare, sytt ihop ett paket som ska stärka det lokalt så viktiga föreningslivet - både inom idrotten och kulturen. Till grund ligger ett identifierat behov från föreningslivet och 500 000 kronor från Tillväxtverket. Projektet löper från hösten 2020 in en bit i 2021.

Start 27 oktober - föreläsning Jens Lind

Startskottet blir 27 oktober på CFL i Söderhamn. Då kommer Anders Uddén, kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun, att berätta om corona-läget och om hur föreningarna får del av Stabiliseringspaketet, följt av en föreläsning av SVT:s Jens Lind, som berättar om föreningsmänniskor han mött och som stannat kvar i minnet.

Läs mer om stabiliseringspaketet

Projektet rullar sedan på med föreläsningar och workshops som lyfter konkreta verktyg för föreningslivet. Dessutom kommer Söderhamns kommun att få passningar och synpunkter tillbaka från föreningarna - en viktig grund för att kommunen fortsatt kan forma ett bra stöd.

Spännande ämnen och föreläsare

Några av tema-punkterna under höstens/vinterns föreläsningar och sammankomster:

  • Behålla och rekrytera medlemmar (Studiefrämjandet)
  • Söka bidrag – t ex Sparbanksstiftelsen, Allmänna arvsfonden
  • Integration och inkludering (Bilda)
  • Digitalisering (ABF)

Några av inspiratörerna och föreläsarna:

  • Brynäs IF:s projekt En bra start (23 nov): samverkan mellan föreningsliv, samhälle och näringsliv för ett bättre lokalsamhälle.
  • Internationella funktionshinderdagen (3 december): Aron Andersson – första person i rullstol som bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro, Ida Johansson – skådespelare, dans- och träningsinspiratör, Victoria Karlsson – blind längdhoppare i världsklass och Moha Frikraft, svensk förebild med ADHD, Autism och CP-skada.
  • Johan Fallby, idrottspsykolog om föräldraskapet.

Välkomna med frågor

Patrik Sjölin, projektledare Söderhamns kommun
Telefon: 0270-786 99, 072-245 94 75
E-post: patrik.sjolin@soderhamn.se

Senast uppdaterad: 28 oktober 2020