Njut av Söderhamns natur - fira biologiska mångfaldens dag den 22 maj

Carola Onelius från studieförbundet Bilda firar biologiska mångfaldens dag 22 maj med att visa upp odlingarna på Norrberget. Där väntar bland annat tipsrunda - välkommen att delta!

Den 22 maj är den internationella dagen för biologisk mångfald. Ge dig ut i Söderhamns vackra natur och spana in den på nära håll! Söderhamns kommun och Naturskyddsföreningen ordnar tipspromenader i Ålsjöns och Lugnesjöns naturreservat och Bilda erbjuder studiebesök till Norrbergets odlingar.

Tack vare biologisk mångfald skapas en rad funktioner som är livsviktiga - för oss liksom för allt levande. Klart det är värt att fira lite extra! Den 22 maj har av FN utsetts till biologiska mångfaldens dag.

Läs mer: Biologiska mångfaldens dag - Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats.

Dagen firas bäst genom att titta på naturen på nära håll, varför inte i något av de naturreservat vi har i vår närhet. Söderhamns kommun ordnar i samarbete med Naturskyddsföreningen tipspromenader på två platser och Bilda passar på att visa upp odlingsområdet på Norrberget.

Välkommen att delta! Kom när du vill mellan klockan 9.30 och 15!

Ålsjöns naturreservat

På med stövlarna, ta med dig fikakorgen och njut av fågellivet vid Ålsjön! Vill du lära dig mer om biologisk mångfald kan då gå en tipspromenad som är utplacerad mellan parkeringen vid E4:an och Ålsjöstugan. Vid Ålsjöstugan finns en grillplats och ett fågeltorn samt toalettmöjligheter.

Läs mer: Ålsjön - Länsstyrelsen Gävleborg Länk till annan webbplats.

Ålsjön är en mycket grund slättsjö och länets förnämsta fågelsjö. Mer än 200 fågelarter har noterats och fler än 60 arter häckar regelbundet här. Naturreservatet är lättillgängligt och barnvagn eller rullstol är inget hinder för att du ska kunna skåda fågel, grilla eller komma nära naturen. Längs stora delar av reservatet kan du lätt ta dig fram på en trätrall.

Lugnesjön

Kom med på en pandemianpassad aktivitet vid Lugnesjön. Kom när du vill under dagen mellan 9.30 och 15 och gå promenaden från parkeringen vid djurkyrkogården till det andra fågeltornet.

Du möts av tipsfrågor på temat biologisk mångfald, anpassade både för vuxna och barn. Några skyltar kommer att sättas upp vid växter som är lite speciella för området. De som lämnar en ifylld tipslapp kan vinna priser.

Lugnesjön erbjuder en mycket speciell miljö med mycket lövträd och buskar. Man kommer in i en lite dunkel skog i norrläge som gör att våren dröjer sig kvar förhållandevis länge. Lugnesjön är näringsrik och därför myllrar det av liv här. Mängder av små vattendjur som insekter, kräftdjur, maskar och spindlar lever i sjön till glädje för fiskarna och fåglarna som äter dem.

Lite speciella växter som finns i Lugnesjöns naturreservat är gråal, som annars växer längre norrut och sårläka som här nästan har sin nordgräns. I den näringsrika sjön växer vattenaloe, som blommar på sensommaren och då kan man se de vita blommorna sticka upp över vattenytan.

Läs mer: Lugnesjön | Länsstyrelsen Gävleborg (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Trädgårdsodlingar på Norrberget

Välkommen till tipspromenad på området.

Vill du veta hur du själv, utan kostnad, kan få odla på Norrberget?

Läs mer: Odla tillsammans | Studieförbundet Bilda Länk till annan webbplats.

Läs mer: Norrskensodling - stadsodling för Söderhamnare (Facebook) Länk till annan webbplats.

I det markerade området hittas odlingarna på Norrberget. Välkommen dit!

Senast uppdaterad: 14 juni 2021