Pilotprojekt östädning – insats mot marint skräp i sommar

Bild

Pilotprojekt östädning innebär att öbor på fyra skärgårdsöar uppmuntras att samla in marint skräp i sin närmiljö.

Söderhamns kommun, Söderhamn Nära och inte minst öborna på fyra skärgårdsöar kommer i sommar att göra en insats för att samla in marint skräp. Insamlingen sker fram till slutet av augusti då skräpet hämtas upp.

Söderhamns kommuns Skärgårdsenhet har under flera år hämtat avfall på öarna där kommunen har ett engagemang med gästbryggor och gäststugor. Avfalls- och återvinningskärlen, som är till för båtgäster och övriga tillfälliga besökare, töms en gång i veckan under högsäsongen.

Men det finns också så kallat marint skräp ute på öarna - fasta föremål och material som har tillverkats eller bearbetats av människor och som avsiktligt kastas eller oavsiktligt förlorats i den marina och kustnära miljön. Ofta så kallat grovavfall som kräver särskild avfallshantering. Det hittas på stränder, i vattenmassan, på havsbotten och i sediment och både som stora föremål (makroskräp) och som mindre delar eller partiklar (mikroskräp).

Fyra öar först ut

I sommar vill Söderhamns kommun i egenskap av markägare och förvaltare av skärgårdsmiljön mobilisera öbor på Enskär, Pästgrundet, Storjungfrun och Rönnskär i att samla detta skräp på den egna ön. Förutom att det främjar den allmänna och gemensamma trivselns är insatsen helt i linje med den nya Kretsloppsplan (avfallsplan) som kommunen tagit fram.

Vi hämtar skräpet

Varför inte ordna gemensamma skräpplockardagar? Skärgårdsenheten hämtar det insamlade skräpet på angiven dag för frakt till Långtå. Som en extra krydda för skräpsamlarna utlyses en tävling till den som samlar mest och bäst. Efter säsongen kommer pilotprojektet att utvärderas för att se om det får en fortsättning.

Vi tror och hoppas att den som deltar tycker att detta är ett bra initiativ för våra öar. Ha en fin skräpletarsommar!

Hämtschema för Projekt östädning sommaren 2021:

Lördag 14/8
Storjungfrun ca. kl. 9:30-11:00
Rönnskär ca. kl. 12:30-15:00

Lördag 21/8
Prästgrundet ca. kl. 9:30-11:00
Enskär ca. kl. 12:30-15:00

Kontakt

Carina Sjölin
Skärgårdsenheten Söderhamns kommun
Telefon: 070-190 66 02
E-post: carina.sjolin@soderhamn.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 juli 2021

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn