• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Vi uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen den 2 och 3 december 2021- häng på!

Vi uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen den 2 och 3 december 2021- häng på!

Den 2 och 3 december 2021 uppmärksammar Söderhamns kommun med samarbetspartners den Internationella funktionshinderdagen. Vi riktar ljuset mot allas rätt till rörelseglädje och en aktiv livsstil - välkommen att delta! Anmälan senast 25 november.

Internationella funktionshinderdagen 3 december 2021 uppmärksammas för att inspirera till en aktiv fritid och fysisk aktivitet för alla, till rörelseglädje och en hälsosam livsstil.
Programmet den 2 december sträcker sig från morgon till kväll, här finns något för alla oavsett om du föreningslivet, politiken eller är en tjänsteperson i någon myndighet.
Den 3 december väntar en prova på-dag med fritidsaktiviteter och föreningsinitiativ.
Det här vill du inte missa – välkommen att delta!

Anmälan senast 25 november.

Till inbjudan: Internationella funktionshinderdagen 2 och 3 november 2021 (PDF) , 245.9 kB.

Till anmälan: Anmäl er i formuläret här

Program och medverkande

2 december – förmiddag:

08.45-10.00 - Föreläsning Stefan Johansson, Begripsam (digital)
Den 2 december inleds med föreläsningar. Den första hålls av Stefan Johansson, Begripsam, doktor vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. Hans forskning handlar om kognitiv och psykisk tillgänglighet i digitala sammanhang. Stefans Johanssons övergripande forskningsfrågor är:

  • Hur fungerar det digitala samhället för personer med psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar?
  • Vilka fördelar och vilka hinder skapar digitaliseringen?
  • Hur kan designers och utvecklare bättre förstå hur digitala produkter och tjänster kan göras tillgängliga för personer med psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar?

Läs mer: Bergripsam Länk till annan webbplats.

10.00-10.30 - Kaffe

11.00-11.45 - Föreläsning Eva Flygare Wallén: "Varför är möjliggörare till fysisk aktivitet så betydelsefullt för personer med intellektuell funktionsnedsättning?”
Eva är anställd som forskare i Östersunds kommun, är anknuten som forskare vid Karolinska Institutet och är vårdutvecklingsledare vid Akademiskt Primärvårdscentrum i Region Stockholm. Hon forskar på områden som har betydelse för ett bra liv med god hälsa hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Se mer: Mer om Eva Flygare Wallén Länk till annan webbplats.

11.45-12.00 - Frågestund
2 december - eftermiddag:
Eftermiddagen och kvällen kommer att handla om inspiration! Hur vi skapar ett bättre Söderhamn för alla i vår förbättringsresa.

13.00-15.00 - Föreläsning Uttervägens hjältar
Föreningen Uttervägens hjältar från Umeå kommer att berätta hur man på ett gruppboende kan inspirera de boende till en aktiv fritid. Hjälteföreningens verksamhet består framför allt i att bedriva och sprida den unika Hjälteträningen - träning med och för personer med funktionsvariation. På Hjälteträningen är det personer med funktionsvariation som är instruktörer och som står i fokus.

Se mer: Mer om Uttervägens hjältar Länk till annan webbplats.

2 december - kväll

18.00-21.00 – Föreläsningar av Ida Johansson, Aron Andersson och Per Jonsson
Häng med och få inspiration! Lyssna till träningsinspiratören Ida Johansson, Aron Andersson som är proffs på äventyr och Per Jonsson, Bollnäs, längdhoppare och trefaldig Paralympisk deltagare.

3 december:

Prova på-dag
Aktivitetsdag tillsammans lokala föreningar samt Ida Johansson som erbjuder prova på-aktiviteter som visar målgruppen till fritidsaktiviteter och lyfter de föreningsinitiativ som finns idag.
Olika lokaler beroende på aktivitet.
Se separat inbjudan för anmälan (skickas ut senare).

Boka in dessa datum!
Missa inte föreläsningsdagen 2 december och den internationella funktionhinderdagen 3 december – save the dates! Sprid gärna ordet om detta arrangemang.
Det finns 140 platser för fysisk närvaro i hörsalen på CFL, vid efterfrågan ordnar vi digital sändning.

Arrangör är Söderhamns kommun samt samarbetsparters: RF-SISU Gävleborg, Svenska Downföreningen Gävleborg, Kavon Care, Söderhamns gymnastikförening, Klossen Söderhamn, Söderhamns HIK, Sparbanksstiftelsen Söderhamn, Söderhamns UIF, Parasport Gävleborg.

Frågor, kontakta

Therese Nilsson
Fritidskonsulent, Söderhamns kommun
Telefon: 0270–75621
E-post: therese.nilsson@soderhamn.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 november 2021

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp samtalsförmedlande tjänster.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn