Algblomning - undvik bad och håll djuren borta från grönt vatten

Bild

Algblomning kan förekomma nu på hösten. Vid algblomning så avråder vi dig som tänkt ta ett höstdopp och uppmanar dig som har djur att se till att djuret inte får i sig algblomande vatten.

Blommande alger är vanliga under sensommar och höst, när vattnet är näringsrikt samtidigt som solljuset gör att algerna kan växa snabbt. Varmt väder ökar risken, medan regn och blåst innebär mindre risk. Tecken på algblomning är att vattnet färgas i olika nyanser av blågrönt eller brunt. Vattnet kan bli grynigt eller strimmigt och kan bli nästan ogenomskinligt, täckt av en hinna. Det är svårt att skilja på giftiga och ofarliga algblomningar.

Rapportera om du upptäcker misstänkt algblomning eller har frågor – kontakta:

Om du upptäcker algblomning vid någon av kommunens offentliga badplatser – kontakta Kultur- och fritidsavdelningen:
Tel 0270-750 00, e-post: kultur.samhallsservicenamnden@soderhamn.se
De offentliga badplatserna är: Bocksjön, Florsjön, Färsjön, Härnebosjön, Långbo, Skogsand, Stenö, Storsand, Storsjön och Vallviks havsbad.

Om du upptäcker algblomning på annan plats i Söderhamns kommun, eller har frågor om hälsorisker, kontakta Bygg- och miljöförvaltningen:
Tel 0270-750 00, e-post: bygg.miljonamnden@soderhamn.se

Har du sett något ovanligt eller har det skett något akut vid havet eller kusten?

Vill du rapportera en händelse, till exempel en algblomning eller om du sett ett dött djur på stranden ska du kontakta Informationscentralen för Bottniska viken Länk till annan webbplats. som tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten.

Senast uppdaterad: 5 oktober 2021