Söderhamns kommuns sommarkampanj nomninerad till Placebrander of the year

Jessica Dorf i Visit Söderhamn som fint frontade Söderhamns kommuns sommarkampanj 2021. Där ingick dels 100 sommartips, dels Mysteriet med den mystiske strömmingsfiskaren.

Söderhamns kommuns sommarkampanj nominerad till Placebrander of the Year. Utmärkelsen uppmärksammar platsmarknadsföring och delas ut av företaget Placebrander.

Utmärkelsen Placebrander of the delas ut varje år av företaget Placebrander, som arbetar med inspiration och kunskap kring platsmarknadsföring och platsutveckling. En plats kan till exempel vara en region, en stad, en stadsdel, ett land eller som i Söderhamns fall – en kommun.

Läs mer: Nominerade till Placebrander of the year Länk till annan webbplats.

Kampanj med två spår

Det som imponerat på juryn är Söderhamns kommuns sommarkampanj 2021, som var en satsning med två spår:

  • dels paketerades redan befintliga tips inom kategorin bo, göra och äta i ”100 sommartips” – en boost för upplevelser i hela Söderhamn när det gäller aktiviteter, matställen och härliga boenden
  • dels stadsmysteriet ”Mysteriet med den listige strömmingsfiskaren”, en utomhusaktivitet för hela familjen och alla generationer. I stadsmiljö i närhet till handel promenad, frisk luft och ny kunskap om platsen.

Läs mer: 100 sommartips - Visit Söderhamn Länk till annan webbplats.

I kampanjen ingick filmer som visats i sociala medier och hörts i radio samt annonser i nationell press, som hänvisat till kampanjsidan på visitsoderhamn.se.

Stolthet och semster på hemmaplan

Syftet med kampanjen var att få besökare att uppleva Söderhamn, ”hemester” i större utsträckning plus att samtidigt stärka söderhamnarnas stolthet och förankra platsvarumärket lokalt.

Att sommaren 2021 bidragit till soliga siffror för många inom turism (boendeanläggningar som hotell, vandrarhem, stugor och camping) visar färsk statistik från SCB, där antalet gästnätter i Söderhamns kommun ökat med 21 procent under 2021 (preliminära siffor).

- Sommaren 2021 har varit en bra sommar för oss på hotellet. Vi har näst intill sålt fullt varje natt. Många barnfamiljer har valt att resa i Sverige denna sommar så våra familjerum har varit toppen. Det vi också har märkt en ökning hos är yngre pensionärer som blivit vaccinerade. Dessa gäster har rest sent in på hösten, säger Sofia Sahlberg, hotellchef på First hotel Statt I Söderhamn.

Het sommar även för handeln

Även inom handeln har året varit bra, säger Claes Svensk, samordnare i Handel Söderhamn.

- Sommaren var bra med många turister som verkar uppskatta vår lilla stad. Det märktes inte bara svenska turister utan även folk ifrån Europa. Jämfört med handeln mot förra sommaren, som var väldigt bra, så verkar det som att flera slog omsättningssiffrorna från förra året.

Vem som blir Placebrander of the year utses i januari 2022.

Senast uppdaterad: 11 november 2021