Internationella funktionshinderdagen – kunskapshöjande höjdare: ”Fantastiskt roligt att mötas”

Eva Flygare Wallén pratade om viktiga möjliggörare till fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Ny och viktig kunskap att ta med. Viktiga möten med de möjligheter som finns. Under två dagar lyftes Internationella funktionhinderdagen i Söderhamn med ljuset på allas rätt till rörelse.

Söderhamns kommun med samarbetspartners har uppmärksammat Internationella funktionshinderdagen med arrangemang i två dagar, 2 och 3 december.

Dag ett veks åt inspirerande och kunskapshöjande föreläsningar. Knappast någon av de tjänstepersoner, beslutsfattare, boendepersonal och föräldrar/anhöriga som fanns på plats på CFL gick hem besvikna efter att ha sett Stefan Johansson från Begripsam berätta om tillgängligheten i digitala sammanhang, följt av Eva Flygare Wallén, forskare vid Karolinska Institutet, som pratade om ”Varför är möjliggörande till fysisk aktivitet så betydelsefull för personer med intellektuell funktionsnedsättning?”

- Jättespännande, vi har en resa att göra. Vi tar med oss dina idéer och tankar, säger Anders Ramstrand (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden i Söderhamns kommun.

Uttervägens hjältar från Umeå berättade hur man på ett gruppboende kan inspirera de boende till en aktiv fritid.

Massor med inspiration

Uttervägens Hjältar, gruppboendet som inspirerar både boende och andra till en aktiv fritid, bidrog senare med både med viktig information och lysande inspiration.

Per Jonsson, synskadad längdhoppare från Bollnäs med personligt rekord på 7,11 meter, levererade i samma linje, liksom Ida Johansson och Hanna Rådlund som visade möjligheter med Fysisk aktivitet på recept.

Äventyraren och idrottaren Aron Andersson rundade av med att visa hur det går att övervinna hinder och nå både högre och längre än de flesta, från en rullstol.

- Fantastiskt roligt att vi kan mötas i ett sånt här sammanhang, allt från aktiva inom parasport till beslutsfattare. Det är viktigt att höja kunskapen och jag tror att det som saknas i många sammanhang även om viljan finns, säger Eva Flygare Wallén, om inspirationsdagen.

Prova på-aktiviteter

Dag två, 3 december, ägnades prova-på aktiviteter med fokus på föreningsliv och rörelseglädje, riktade till kommunala verksamheter som grundsärskolan, daglig verksamhet och LSS-boenden.

Dagarna som lyfte Internationella funktionhinderdagen blev möjliga genom samarbete mellan Söderhamns kommun och Parasport Gävleborg, Söderhamns HIK, Svenska Downföreningen Gävleborg, BK Klossen, Söderhamns Bordtennis (SUIF), Söderhamns Gymnastikförening RF-SISU Gävleborg, Kavon Care och Sparbanksstiftelsen Söderhamn.

Läs mer: Vi uppmärksammar Internationella funktionshinderdagen

Senast uppdaterad: 4 december 2021