På måndag testas signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

En signalanordning på ett hustak med tegel

Sveriges utomhusvarningssystem för, Viktigt Meddelande, populärt kallad ”Hesa Fredrik” Foto: Mostphotos

På måndag den 7 mars är det återigen dags att testa signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallat Hesa Fredrik. Signalen testas fyra gånger per år men med tanke på omvärldsläget vill Myndighten för samhällsskydd och berdedskap (MSB), betona att det är ett rutinmässigt test som körs på måndag klockan 15.00.

Måndagen 7 mars kl. 15.00 är det dags för årets första test av utomhussignalen för Viktigt meddelande, också kallad Hesa Fredrik.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap, och för att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år.

Testet genomförs varje år den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december kl. 15.00. Under 2022 innebär det att signalen testas den 7 mars, 13 juni, 5 september och 5 december.

Senast uppdaterad: 4 mars 2022

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp samtalsförmedlande tjänster.

Kontakt Söderhamns kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn