Söderhamns kommun uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag

Ukrainas flagga

Den 24 augusti är det Ukrainas självständighetsdag. Det uppmärksammar Söderhamns kommun genom att hissa den ukrainska flaggan utanför rådhuset och skicka en filmad hälsning från kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson (C ) till ukrainska folket, via den ukrainska ambassaden.

Ukrainas självständighetsdag inträffar den 24 augusti varje år för att fira minnet av självständighetsförklaringen 1991. I år kommer dagen uppmärksammas i många av Sveriges kommuner och regioner, och av många länder runt om i världen, för att stödja Ukraina med anledning av det pågående kriget.

I Söderhamns kommun flaggar vi den 24 augusti med ukrainska flaggan vid sidan om den svenska flaggan utanför rådhuset. Något som kommunen också gjorde i samband med krigsutbrottet i februari för att visa solidaritet med det ukrainska folket.

Hälsning till Ukraina

John-Erik Jansson (C) kommunfullmäktiges ordförande i Söderhamns kommun skickar även en hälsning till Ukraina på självständighetsdagen. Hälsningen har skickats till Ukrainas ambassad i Sverige.

Initiativ från Ukrainska ambassaden

Förfrågan till kommuner och regioner om att uppmärksamma självständighetsdagen har gått ut från den ukrainska ambassaden, via organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Det är i grunden ett globalt initiativ som utgått från Ministry of foreign Affairs of Ukraine.

Senast uppdaterad: 23 augusti 2022