Etapp 2 invigd – massor av nya mötesplatser i rustat centrum

Ordföranden i nämnden för samhällsservice, Marjo Myllykoski, klipper bandet och inviger etapp 2.

Det blev både folkligt, festligt och förstås fika när Söderhamns kommun bjöd in till invigning av Centrumplanens etapp 2 – ett nytt lokalt vardagsrum för möten mellan människor.

Centrumplanen och etapp 2 är en del av kommunens planprogram, där ambitionen med bland annat är att öka skärgårdskänslan i centrum, ge bättre möjligheter för gång och cykel och att skapa nya mötesplatser för medborgarna. Arbetet i etapp 2 har pågått från slutet av 2022 fram till våren 2024, från Strykjärnsparken ända till Hamnbron.

- Med det här knyts årummet ihop i en enhetlig stil. Här kan vi umgås på ett annat sätt är vad som gått tidigare. Platsen här blir vårt gemensamma vardagsrum, säger Marjo Myllykoski (M), ordförande för Samhällsservicenämnden.

Ann Bäckström spelar mycket boule och trivs med banorna och miljön Gurkparken.

Klippt och klart

Sen klippte hon bandet och tackade alla som på olika sätt varit inblandade i projektet. Och medborgarna för tålmodig väntan – från beslutet att rusta upp centrum för omkring tio år sedan till de senaste årens byggstaket. Många människor samlades för att ta del av invigningens fika, tipsrunda och uppvisning av basket, pingis och boule. Och för att testa området, där nya sittplatser, leksaker, hängmattor, bord och ytor nu kan användas fullt ut.

- Det har varit en lång avstängning av området, puh att det är klart. Vi kommer självklart att justera om det finns behov, säger Marjo Myllykoski (M).

Invigningen visade upp vad som finns att göra i området. Söderhamns UIF fanns på plats vid pingisborden.

Bra för boule

Några som redan trivs i området är de fem föreningar som spelar boule på banor där det på vintern ska spolas is. En av bouleentusiasterna, Ann Bäckström, tycker att det blev bra till slut.

- Ja, det blev jättefint. Lättillgängligt och vi har fått en ny bod för utrustning, säger hon.

I området finns också ett nytt konstverk, i form av ett notblad i betong, gjort av Ingrid Falk. På konstverket syns anteckningar som hämtats från jazzmusiken och kompositören Jan Johansson, sångerskan Monica Törnell, musiken och kompositören Thomas Jutterström och bandet Splash.

Läs mer: Centrumplanen genpomförs i etapper

Lian mumsar på bakelser tillsammans med Tagleab. De gillar den nya miljön runt Gurkparken.

Senast uppdaterad: 20 juni 2024