Anpassningar och återbruk när nya verksamheter flyttat in i Lönnen

man och två kvinnor vid bord.

Anna Mårtensson, familjeteamet, byggprojektledaren Mashalll Nijadiyan och Linnéa Duran, förebyggande enheten och KAA, har samverkat under det att två nya kommunala verksamheter har flyttat in i Lönnen. Slutresultatet är verksamhetsanpassade lokaler och många sparade koronor.

Återbruk och verksamhetsanpassningar har stått i fokus när familjeteamet och förebyggande enheten flyttat in i nya lokaler i Lönnen. Alla parter är nöjda och mer än 700 000 kronor sparade.

Söderhamns kommuns familjeteam och förebyggande enhet trivs direkt i sina nya lokaler i Lönnen på Kungsgatan, där de flyttade in i mitten av september. Chefer, byggprojektledare och arkitekt har fått tycka till för att nå bästa möjliga slutresultat till verksamheterna där ett 25-tal personer jobbar.

- Det blev verkligen bra, ganska nära ursprungstanken, säger Linnéa Duran, chef för förebyggande enheten och KAA (kommunala aktivitetsansvaret), som har en del av lokalen.

I den andra trivs familjeenheten som jobbar för barn och unga och deras familjer.

- Mina medarbetare sa så fort de fick se lokalerna att det här kommer att bli så himla bra, säger Anna Mårtensson, enhetschef för familjeteamet, som bland annat gläds över en egen provtagningstoalett i lokalen.

- Det gör att vi kan hantera provtagnings själva, det är vi väldigt glada över, säger Anna Mårtensson.

Kvinna i nyrustat rum.

Linnéa Duran i ett av de ljusa, nyrustade utrymmena.

En rundtur visar att det är ljust, fint med färger som anpassats efter de nya verksamheterna på platsen. Lätt att tro att allt är nytt, men en bärande idé när lokalen ställts i ordning är också återbruk. Något som byggprojektledare Mashall Nijadiyan har strävat efter i sitt arbete, helt i linje med kommunens Kretsloppsplan Pdf, 1.3 MB..

En uträkning visar att återanvända lysarmaturer, kodlås och dörrar sparat omkring 700 000 kronor. Plus den kostnad som undvikits då de inflyttade verksamheterna återanvänt möbler. Sannolikt några hundratusen kronor ytterligare. Plus förstås effekten med minskat klimatavtryck.

- Jag har haft det här som ett pilotprojekt om återbruk. Det är en strategi vi inom kommunen behöver ha, dels för att spara på kostnader för ombyggnationer, dels för att minska påverkan på miljön. Det här bidrar till det, säger Mashall Nijadiyan.

Man syns genom fönster i dörr.

Mashall Nijadiyan har haft återbruk i fokus för bland annat dörrar, kodlås och lysarmaturer. Omkring 700 000 kronor har sparats på så sätt.

Bra samarbete bakom

Byggorjektledaren lyfter fram samverkan och planering som viktigt för att fortsätta i samma spår i kommande projekt.

- Det krävs, som i det här projektet, mycket samordning. Men det gick bra till slut och det är roligt att alla är nöjda. Har de iblandade intresset så går det lättare. Jag är tacksam för bra samarbete, säger Mashall Nijadiyan med passning till de nyinflyttade, som instämmer.

- Här har vi verkligen fått vara med och tänka till från första början och nu är det klart till slut. Det är roligt att se att det är mycket som är återbrukat, säger Anna Mårtensson.

Läs mer: Söderhamns kommuns miljömål och styrande dokument

Tre personer i nytt kök.

Trion som varit inblandad i att ställa i ordning de nya lokalerna i Lönnen tycker att slutresultatet blev bra. Här i köket som blivit en ljus och lugn plats för lunch och fika.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2024