Söderhamn näst bäst i ranking av miljökommuner

Händer som håller en jordglob.

Söderhamn behåller sin andraplats i rankingen av landets miljökommuner.

Med en andraplats placerar sig Söderhamns kommun i toppskiktet i Aktuell hållbarhets rankning av Sveriges miljöbästa kommun i kategorin Landsbygdskommuner. Rankningen genomförs varje år med syfte att mäta kommuners ambition och aktivitet inom miljöområdet. Söderhamn behåller därmed sin placering från 2023.

I toppskiktet igen! Söderhamn behåller fjolårets andraplats i rankningen, som baseras på en enkät där kommunerna besvarat frågor som rör allt från transporter och energi till samhällsplanering, upphandling och ekosystemtjänster. Resultaten från enkäten räknas sedan i hop med data från flera externa källor, bland annat Vattenmyndigheten, SCB, SKR, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

Åtgärder pågår

Söderhamns kommun är sedan tidigare bra på att ha strategier och styrdokument på plats, för kommunala verksamheter att arbeta utifrån. Under året har det arbetet fortsatt med en plan för energi- och klimatarbete som klubbats igenom av politiken. Med hjälp av styrdokument och strategiska arbetssätt jobbar Söderhamns kommun inklusive de kommunala bolagen för att nå inriktningsmålet att år 2030 vara en klimatneutral kommun.

De viktiga styrdokumenten innehåller också åtgärder, vara flera kan lyftas fram från året.
Till exempel:

  • återbruk av byggmaterial i renovering av våra lokaler, återbruk av möbler
  • avtal för second hand och avtal med flera sociala företag
  • arbete med återställning av vattendrag
  • skogsbruksåtgärder har genomförts i kommunägd skog, anpassade till natur, mark och bestånd med målet att gynna biologisk mångfald, det rörliga friluftslivet samt virkesproduktion och skogsekosystemets utveckling.
  • arbete för att få etableringar inom grön omställning på plats
  • arbete med klimatanpassade lösningar (skyfall)
  • arbete med vatten/avlopp, avfall och energi.

- Engagemanget och bredden i vår interna samverkan inom hållbarhetsområdet är nyckeln till våra framgångar och bredden gör också att vi får många beröringspunkter med näringslivet, föreningar och civilsamhället i stort, säger kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson (C).

Man som ler.

John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Externa medel bidrar

Söderhamns kommun ligger också långt framme med att att söka och få del av externa medel, ibland i samverkan med bolag som har både miljö- och energikompetens, med Region Gävleborg och Länsstyrelsen. De senaste åren har medel beviljats från centrala potter som:

  • klimatklivet (Naturvårdsverket)
  • LONA (lokala naturvårdssatsningen)
  • stadsmiljöavtal (Trafikverket)
  • medel från Havs- och vattenmyndigheten för arbete i projekt ”ekosystembaserad havsförvaltning”
  • EU-projekt inom hållbarhet

Viktig extern samverkan finns också med till exempel KTH, Länsstyrelsen och Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund. Söderhamns kommun har också ambitionen att vara behjälplig när företag vill satsa på omställning, som utbyggnad av laddinfrastruktur vid E4.

- Hållbarhetsfrågorna är verkligen i fokus, från stora övergripande områden som energi och klimat till mer påtagliga insatser i vår vardag som återbruk och matsvinn. Att uppmärksammas på detta sätt genom ett hållbarhetspris stärker kommunens attraktivitet, skapar en stolthet och ger energi för att fortsätta utveckla arbetet ytterligare, säger John-Erik Jansson.

Aktuell Hållbarhet är Sveriges största oberoende tidning om miljö- och klimatfrågor och hållbar utveckling. I kategorin Landbygskommuner var också Arvika, Båstad, Jokkmokk, Lycksele, Lysekil, Simrishamn, Tranås, Vetlanda och Vilhelmina nominerade. Simrishamn hittas på förstaplatsen.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2024