Flera vinster när Enriset cyklade bäst i Sverige
300 cyklade mil gav Enriset förstaplatsen i tävlingen Road worlds for seniors Länk till annan webbplats. som startade 7 oktober och gick i mål 1 november. Medaljer och tårta förstås - men den största vinsten är ändå effekten på hälsan och gemenskapen som skapats under färden.
256 lag från hela världen tävlade genom att ta sig fram på cyklar inomhus, i miljöer som de själva valt ut och som ses på en stor bildskärm. Tillsammans rullade deltagarna åtta varv runt jorden
Längst av alla deltagande svenska lag kom Enrisets vård- och omsorgsboende, som på 26 dagar kom upp i 300 cyklade mil. 34 av boendets 90 seniorer bidrog till segern och de njöt av en prisutdelning som innehöll både tårta och medaljer. Insatsen har verkligen gett eko med uppmärksamhet i tidning, radio och TV4.
- Hurra av för oss! Otroligt vad man kan åstadkomma tillsammans, säger Erik Backlin, enhetschef på Enriset.
Han delar ut medaljer och avfyrar en konfettikanon innan han berättar att idén om cykling föddes under Äldreomsorgsdagarna – ett forum för kunskap och inspiration inom äldreomsorgsbranschen, där cyklar och koncept visades upp av företaget som arrangerar tävlingen.
- Wow, tänkte jag. Tänk om vi hade det här hos oss, säger Erik Backlin.
På rull i världen
Tänkt och gjort – årslicenser köptes in på videos med 2 200 platser att välja mellan för cykelturer. Många mil har rullat genom Italien och Spanien när deltagarna valt platser, men även Söderhamn finns med i urvalet.
- Det har varit bra drag. Paris eller Stugsund, bara att välja. Det är roligt med cykling och härligt att känna att benen blir starkare. Det så många som cyklar som inte ens kan gå, säger Lizzy Olsson, som deltagit i cyklingen.
- Det behövs, man sitter mycket. Och det är kul att man kan inbilla sig att man är på platsen man ser, säger Monica Lindqvist efter medaljceremonin.
Hälsoeffekten på fysiken är förstås en av vinsterna från cyklingen. Samvaron en annan, minst lika viktig.
- Jättebra att det händer något särskilt och bra med den gemenskap som blir, säger Monica Lindqvist.
Rolf Tjäder håller med. Som gammal lagidrottare har han klart för sig hur det är att jobba ihop.
- Jag är van vid träning så det är bara kul. Det är roligt det här med att träffa andra också, man blir lite piggelin då.
Bra avbrott i vardagen
Både hälsoeffekten och den ökade samvaron var precis tanken var när Enriset hoppade upp på sadeln.
- Vi jobbar med att skapa något att samlas kring för att bryta av vardagen och cyklingen har varit något att prata om. Det är socialt, man diskuterar det man ser på skärmen och någon kanske bott där eller vill åka dit. Det har varit bra surr och rena historielektioner ibland. Sen har vi också hälsoeffekten såklart, en del började cykla i samband med tävlingen andra hade cyklat innan. På vissa håll kan man se att de fått upp konditionen, säger Erik Backelin.