Gemensam framdrift i miljö- och klimatarbetet - samverkansmöte i Söderhamn

Gunilla Jonsson, hållbarhetsstrateg i Söderhamns kommun, tillsammans med några av kommunens politiker, tjänstepersoner och represesentanter från Länsstyrelsen. På programmet: att driva miljöarbetet framåt.

För ett år sedan lanserades ett regionalt åtgärdsprogram för miljömål, där Söderhamns kommun deltar. Nu börjar arbetet ta fart och Länsstyrelsen besökte Söderhamns kommun 13 december för att få framdrift i genomförandet av miljö- och klimatåtgärder.

Söderhamns kommun har i likhet med länets övriga kommuner skrivit under en överenskommelse för det fortsatta arbetet med åtgärdsprogrammet för miljömålen i Gävleborgs län.

Läs mer: Åtgärdsprogram för länets miljömål lanserades i Söderhamn
Läs mer: Tillsammans mot ett hållbart Gävleborg Länk till annan webbplats.

Nu har Länsstyrelsens representanter besökt Söderhamns kommun med syfte att få gemensam framdrift i genomförande av miljö- och klimatåtgärder.

Vid mötet diskuterades samverkan och synergier som viktiga verktyg för att göra omställningen effektiv tillsammans – relevant både inom den kommunala organisationen och mellan aktörer i länet. Sen tidigare finns en samverkan mellan kommunen, Länsstyrelsen och KTH i arbetet med klimatanpassning. På gång är även ett samarbete för att implementera energiplanering med på ett naturligt sätt i den lokala samhällsplaneringen, ett arbete som kan ligga till grund för potentiella företag som arbetar med grön omställning.

- Söderhamns kommun har stor nytta av att samarbeta med regionala aktörer i arbetet med att söka extern finansiering för miljö- och klimatarbetet. Tillsammans besitter vi en bred kunskap och det gör det lättare att hitta lösningar på komplexa frågor som klimatanpassning och grön omställning, säger Gunilla Jonsson, hållbarhetsstrateg i Söderhamns kommun.

Christoffer Carstens från Länsstyrelsen säger att Söderhamns kommun har kommit igång bra med sitt arbete att nå miljömålen.

Söderhamn är på gång

Kommunen har med flera av de regionala åtgärderna i åtgärdsprogrammet i den lokala kretsloppsplanen Pdf, 1.3 MB. och energi- och klimatplanen. Det handlar bland annat om arbete för en mer hållbar konsumtion och minskade utsläpp från transporter och energianvändning i kommunal verksamhet.

Ett arbete som behöver utvecklas i kommunen är åtgärder för biologisk mångfald och friluftsliv, hur man kan gynna de ekosystemtjänster som naturen ger oss och nyttja naturbaserade lösningar som exempelvis grönytor, parker och våtmarker för att minska sårbarheten i ett ändrat klimat. Söderhamns kommun har beviljats lokala naturvårdsmedel för att arbeta med så kallad grönplanering.

När Länsstyrelsen besökte Söderhamn lyftes samverkan och stöd från regional nivå i dessa frågor som ett viktigt behov. Kan vi komma längre om vi packar bilen tillsammans för att nå mål om biologisk mångfald och ekosystemtjänster blev den avslutande frågan.

Läs mer: Söderhamn näst bäst i ranking av miljökommuner

De fyra temaområdena i åtgärdsprogrammet för miljömålen och de miljömål de täcker in.

Senast uppdaterad: 20 december 2024