Söderhamns kommun och civilsamhället förbereder mottagande för människor på flykt

Söderhamns kommun och civilsamhället kommer att kroka arm för att på bästa sätt ta emot flyktingar från Ukraina.

Under ett möte i fullmäktigesalen fylldes rummet av både kommunala och ideella krafter redo att ge en hjälpande hand till människor som flytt Ukraina.

Ett 15-tal organisationer från civilsamhället, varav en del redan med i Integrationsnätverket i Söderhamn, slöt upp för informationsmöte om flyktingmottagande och vad det betyder att omfattas av EU:s massflyktingdirektiv. Malin Thurfjäll, verksamhetschef i Söderhamn kommun, berättade om hur kommunen förbereder sig för att lösa sitt aktuella uppdrag, att i ett första skede ordna evakueringsplatser (boende på kort sikt). Alla de personer som anländer kommer att ges nödvändig information på plats.

Nya kanaler kommer

Det finns också personer som kommer eller har kommit till Söderhamn på privata vägar. För dem, och för människor som öppnar sina hem för flyktingar, är det också viktigt att få tillgång till all information. Därför planerar Söderhamns kommun nya informationskanaler som kommer att aktiveras nästa vecka. Det går också att ringa Kundtjänst, 750 00, vid frågor.

Snabbt beslut om insamling

Under mötet bollades också många synpunkter och funderingar av de engagerade deltagarna. Beslut togs också, bland annat om hur insamling av saker till flyktingar från Ukraina ska gå till: några olika organisationer samlar in saker i tre kategorier och på tre platser. Mer information kommer före 28 mars, då insamlingen startar. Men söderhamnare kan redan nu titta över om det finns husgeråd/leksaker, skor/kläder/sängkläder samt möbler att undvara till människor som flytt.

- Jag är stolt över att bo i Söderhamn där det finns ett sånt här engagemang, säger Benny Gustafsson från stödkommittén för Kurdistan.

Läs mer: E-tjänst - samordning av hjälp till flyktingar från Ukraina Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 18 mars 2022